Het kiezen van een opleiding: 3 tips

Het kiezen van een opleiding: 3 tips

16 november 2022 Uit Door admin

Als student is het lastig kiezen met al die verschillende opleidingen. Voor velen zit er ook bepaalde druk achter, doordat je het natuurlijk in één keer goed wilt doen. Daarom is het belangrijk dat je je goed oriënteert door bijvoorbeeld open dagen bij te wonen of online studiekeuzetesten te doen. Niet alleen oriënteren is belangrijk, maar ook zelfkennis hebben. Zo kan uit de test naar voren komen dan een architectuur opleiding bij je past, maar zul je zelf moeten bepalen of dit ook aansluit op je persoonlijke ambities. Heb je tips nodig voor het kiezen van een opleiding? In dit artikel lees je hier meer over. 

Tip 1: leer jezelf kennen

Om een opleiding te kunnen kiezen, zul je eerst moeten weten wie je zelf bent. Het is belangrijk om te weten wat je leuk vindt om te doen. Daarnaast zul je ook moeten weten wat je helemaal niet ligt. Denk eraan dat je een opleiding kiest waarover je meer wilt weten. Doe je dit niet, dan is de kans groter dat je midden in de opleiding ervoor kiest te stoppen. 

Tip 2: maak een lijstje

Het is handig verschillende opleiding met elkaar te vergelijken. Dit biedt je namelijk de ruimte en mogelijkheid te bepalen welke opleiding jou het meest ligt. Bovendien kan het vergelijken van verschillende opleidingen je ook helpen in het bevestigen van je eerste voorkeur. Let er hierbij wel op dat je maximaal 5 opleiding kiest om te vergelijken. Ga je over deze grens, is de kans groter dat je in twijfel zult worden gebracht. Het is aan te raden om per opleiding te noteren wat je hier interessant en minder interessant aan vindt. 

Tip 3: een oefenronde maken

Naast het opdoen van zelfkennis en oriënteren, is het aan te raden mee te doen met proefstuderen, ofwel: een opleiding proberen. Tijdens een proefstudeerdag volg je samen met andere proefstudeerders een aantal lessen uit het eerste schooljaar van de gekozen opleiding, bijvoorbeeld een ict opleiding. Je volgt dan lessen zoals business IT & management, software engineering en/of technische informatica. 

Kortom, het kiezen van een opleiding kan een hele opgave zijn voor jou. Je wilt natuurlijk de juiste keuze maken door een interessante opleiding te volgen. Dit kun je vooral doen door je goed te oriënteren op alle verschillende mogelijkheden.