Het verschil tussen een capaciteitentest en persoonlijkheidstest

Het verschil tussen een capaciteitentest en persoonlijkheidstest

27 januari 2021 Uit Door admin

Tijdens een sollicitatieprocedure kan de beoogde werkgever met verschillende tests komen om te kijken of jij binnen het bedrijf past. De twee meest voorkomende tests zijn een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest. Tijd om het onderscheid hiertussen eens uit te leggen!

Spannend: een assessment

Zodra een werkgever start met de sollicitatieprocedure, wil hij natuurlijk weten wat voor een vis hij in de kuip heeft zitten. Door de sollicitant een assessment te laten maken, krijgt hij al snel een beter beeld van die persoon. Als sollicitant kan dit echter spannend zijn, want met een test moet je ineens laten zien wat je waard bent. Een spannende momentopname dus. De werkgever kiest vaak voor twee tests: een capaciteitentest en een persoonlijkheidstest.

Wat is een capaciteitentest?

De namen van deze tests dekken de lading eigenlijk al goed. Bij een capaciteitentest wordt gekeken wat jij in huis hebt. Waar sta jij werktechnisch en wat kun jij allemaal bieden? Naast werkgevers kunnen ook scholen een capaciteitentest afnemen. Een voorbeeld hiervan is de 21+ toets. Deze test wordt door veel hogescholen en universiteiten gebruikt om vast te stellen of jij over het juiste niveau beschikt. Wil jij bijvoorbeeld zonder diploma van de middelbare school of MBO niveau 4 toch instromen in het HBO? Als jij het onderzoek goed afsluit, toon je aan dat je over de juiste kwaliteiten beschikt en geschikt bent voor een dergelijke studie. Vervolgens kan je alsnog deelnemen aan het opleidingsprogramma. 

Wat is een persoonlijkheidstest?

Met een persoonlijkheidstest wordt dieper ingegaan op, je raadt het al, jouw persoonlijkheid. Past jouw persoonlijkheid dus bijvoorbeeld binnen de organisatie waar jij aan de slag wilt? Een populaire test om meer te weten te komen over je gedrag is de Roos van Leary test. Hiermee wordt gekeken welk gedrag je uit nature vertoont en wat voor gedrag dat bij anderen uitlokt. Het is een vrij gemakkelijke test waar je moet aan de hand van verschillende vragen aangeven of je bijvoorbeeld ‘zorgzaam’ of ‘aanwezig’ of juist ‘zakelijk’ of ‘nors’. Naast Roos van Leary worden ook tal van andere soorten persoonlijkheidstests aangeboden. 


Mocht je jezelf hierop willen voorbereiden, dan kun je deze tests vooraf altijd ook even oefenen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij Hellotest. Hier kun jij dus ook een 21+ toets oefenen. Zo kom je de spannende procedure voor een nieuwe opleiding of baan altijd perfect voorbereid door.