Het water loopt niet goed weg in mijn studentenhuis, wat nu?

Het water loopt niet goed weg in mijn studentenhuis, wat nu?

21 september 2020 Uit Door admin

Studentenhuizen en hygiëne, het is niet altijd de beste combinatie. Veel studenten accepteren de staat der dingen zolang ze nog functioneren. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld ook in twijfelachtige fietsen die eigenlijk wel voor honderden euro’s aan reparaties kunnen gebruiken. Diezelfde ethiek is van toepassing op het sanitair in het studentenhuis. Maar langzaam weglopend water in de gootsteen, de douche of – erger nog – het toilet wordt uiteindelijk een totale verstopping en een aanzienlijk probleem. Wat moet je doen als je water niet meer wegloopt?

Je huisbaas bellen

Als huurder kun je je huisbaas bellen om het probleem op te lossen. De vraag is dan alleen hoe snel het probleem opgelost gaat worden. De ene huisbaas heeft service hoog in het vaandel staan, de andere is vooral huisjesmelker die zich weinig aantrekt van de omstandigheden in zijn pand. Bel in ieder geval nooit op eigen houtje een rioolontstoppingsbedrijf, want dan is de kans dat je huisbaas de rekening niet wil betalen. Bel je huisbaas en maak hem duidelijk dat het probleem serieus en acuut is en dat een ontstoppingsbedrijf zoals FAB Beheer noodzakelijk gaat zijn om het probleem op te lossen. Dan weet je namelijk ook dat het goed en voor langere tijd opgelost wordt.

Wat je zelf kunt doen

Het is natuurlijk irritant als je lang moet wachten voordat het probleem opgelost is. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt proberen om het probleem in ieder geval deels op te lossen, zodat je weer kunt douchen, afwassen of naar het toilet kunt. Dat vergt wel kleine investeringen, maar die kosten niet veel meer dan één biertje. Om te beginnen kun je soda kopen. Hiervan schep je een paar theelepels in de afvoer. Je laat het dan even intrekken en spoelt het vervolgens door met kokend water. Dit herhaal je een aantal keer. Daarnaast is het ook handig om een plopper te kopen. Je kent zo’n ding wel: een ronde houten stok met een grote, rode zuignap eraan. Sluit hiermee de opening van de afvoer af totdat de zuignap zich vastzuigt en maak pompende bewegingen tot er vuil omhoogkomt. Herhaal dit tot er geen vuil meer meekomt. Verwijder het omhooggekomen vuil en spoel een tijd door.

Wat je zelf niet moet doen

Het is heel verleidelijk om een chemisch ontstoppingsmiddel te kopen. Deze flessen vind je gewoon in de supermarkt en kosten niet zoveel geld. En ze zijn ‘lekker’ agressief, dus dat moet wel werken, toch? Hiermee beschadig je echter de binnenkant van de afvoerpijp, en dat gaat je huisbaas je zeker niet in dank afnemen. Bovendien is het gevaarlijk als je huid in aanraking komt met zo’n middel. Dit kan zelfs tot brandwonden leiden. Niet doen dus!