Hiermee kan het rechtssysteem je een handje helpen!

Hiermee kan het rechtssysteem je een handje helpen!

23 januari 2023 Uit Door admin

Als student kan het best wel eens voorkomen dat je in aanraking komt met de juridische wereld, omdat jou iets is overkomen door een ander wat strafbaar is, of je hebt zelf iets gedaan wat strafbaar is. Echter, de juridische wereld is best gecompliceerd en best breed. Daarom vind je hier wat handige informatie!

Een aantal voorbeelden

Je kent vast wel een verhaal van een student die zijn borg niet heeft teruggekregen van de huiseigenaar, om wat voor reden dan ook. Daarnaast ken je ook genoeg mensen die veel te veel huur betalen en nog maar net rondkomen. Het komt daarnaast ook steeds vaker voor dat studenten juridische stappen zetten als het gaat om hun opleiding. Dit komt bijvoorbeeld voor als ze een negatief bindend studieadvies (BSA) hebben. Een ander voorbeeld is dat je problemen hebt met jouw werkgever. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw werkgever te kort dag heeft laten weten dat jouw contract niet verlengd wordt. Echter, hiervoor gelden een aantal regels waar jouw werkgever zich aan moet houden. Als je bijvoorbeeld een éénjarig contract hebt getekend, moet jouw werkgever minimaal een maand van tevoren laten weten of jouw contract verlengd wordt of juist niet. Natuurlijk zijn er wel een aantal uitzonderingen op deze verplichtingen, bijvoorbeeld als je een contract voor onbepaalde tijd hebt. Gelukkig kan een advocaat arbeidsrecht advies en hulp op maat bieden.

De kosten

Als student heb je helaas niet zo veel geld over om bij elk geschil even naar de rechter te stappen. De kosten kunnen namelijk al heel snel oplopen, terwijl je dat geld liever aan andere dingen uitgeeft. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden vanuit de overheid. Je kunt namelijk gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Je maakt hier alleen niet zomaar kans op als je een geschil hebt. Er wordt namelijk gekeken naar jouw inkomen. Afhankelijk daarvan wordt bepaald of je aanspraak kunt maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Je kunt dan gebruik maken van juridische hulp van advocaten Heerenveen of uit andere steden. Daarnaast kun je naar het Juridisch Loket gaan. Dit loket geeft namelijk gratis advies aan mensen met een laag inkomen en weinig vermogen..

Het leven als student is niet makkelijk. Gelukkig zijn er mensen die jou kunnen helpen als je te maken hebt met een juridisch conflict. Wil je graag meer informatie hebben? Neem dan vooral een kijkje op de site van Dommerholt!