Hoe eet je beter, bewuster én goedkoper?

Hoe eet je beter, bewuster én goedkoper?

7 maart 2018 Uit Door admin

Je kent het wel: het einde van de maand is in zicht, je telt de euro’s op je bankrekening en bedenkt hoe je in hemelsnaam nog tot de 24e rondkomt. Het welbekende studentenprobleem heeft vrijwel altijd met (het gebrek aan) geld te maken. Logisch, de uitgaven zijn groot, en de inkomsten gering.

Maar er zijn dingen waar je op kunt besparen. Koken hoeft bijvoorbeeld niet duur te zijn, en boodschappen doen ook niet! In dit stukje geven we je een aantal tips over hoe je slim kunt kopen en koken.

1) Plan vooruit

Oké, dit hoor je waarschijnlijk ook dagelijks van de docenten die je vertellen hoe je het leren voor de examens niet steeds voor je uit moet schuiven, maar je presteert nou eenmaal het beste onder druk als student.

Wat eten en boodschappen doen betreft, is het toch een stuk duurder om dagelijks naar de winkel te gaan dan wanneer je het in één keer voor een hele week doet. Wil je dus echt wat meer centjes aan het eind van de maand overhouden? Maak dan een boodschappenplan. Dit kun je overigens ook samen met je huisgenoten doen. Je bespaart namelijk nog meer wanneer je voordeelverpakkingen kunt kopen.

Daarnaast is het handig te bedenken welke ingrediënten je in meerdere gerechten zou kunnen gebruiken. Te veel gemaakt? Geen probleem. Neem dit mee als lunch de volgende dag, zo bespaar je ook nog eens op die veel te dure belegde broodjes in de kantine.

Pro tip: doe nóóit boodschappen op een lege maag. Dat klinkt als een fabeltje, maar het scheelt echt!  

2) Houdbaarheidsdatum

Er zijn genoeg etenswaren te vinden die je lang in de kast kunt bewaren. Denk hierbij aan producten zoals pasta, rijst, kruiden, tomatenpuree, soep en groenten uit blik. Dit hoef je dus maar één keer in de zoveel tijd weer aan te vullen, en bespaar je op de rest van je wekelijkse boodschappen.

Ook in de koelkast kun je bepaalde producten gerust een week (of soms meerdere weken) bewaren. Het is altijd handig om een voorraad aan boter, eieren en bijvoorbeeld melk, yoghurt en kaas in huis te hebben.

3) De juiste keukentools

De bovenstaande punten klinken misschien als vrij vanzelfsprekend, maar waar je misschien nog niet aan hebt gedacht is wat je aan keukentools tot je beschikking hebt. Het is een eenmalige investering, maar wanneer je de juiste keukenhulpjes in huis hebt, kun je veel meer verschillende gerechten maken waardoor koken leuker, makkelijk én voordeliger wordt.

Denk aan verschillende (koeken)pannen, een ovenschotel, goede messen en een messenblok, snijplanken, een maatbeker, etc. Je zult versteld staan van de mogelijkheden wanneer je een goed uitgeruste keuken hebt. Daarbij kun je met een beetje creativiteit ook bepaalde keukenaccessoires vervangen door dingen die je zeker in huis hebt: een vork dient bijvoorbeeld prima als garde!

 

Onmisbaar in elke studentenkeuken zijn vershouddozen (die het liefst ook de vriezer in mogen). Zo hoef je namelijk niet elke dag te koken en ben je tijdens elke lunch voorzien van een goede en goedkope maaltijd. Een goede voorraad plastic bewaardozen maakt het leven een stuk makkelijker en goedkoper.

Natuurlijk wil je aan dit alles niet veel geld kwijt zijn, en ga je opzoek naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Online vind je hier op de vergelijkingssite ShopAlike een ruime selectie keukenaccessoires die erg van pas komen in de keuken.

Kortom, ingrediënten hoeven niet duur te zijn, maar door slim en efficiënt te koken en ervoor te zorgen dat de keuken voldoende benodigdheden heeft, kun je uiteindelijk nóg meer besparen. Investeer in de juiste tools en producten en houd eindelijk nog wat over aan het eind van de maand. Veel kookplezier!