Hoe maak je je airconditioner goed schoon?

Hoe maak je je airconditioner goed schoon?

5 september 2022 Uit Door admin

Om je airconditioner sterk en gezond te houden, is het belangrijk dat je hem tenminste twee keer per jaar goed schoonmaakt. Zo voorkom je onaangename geurtjes uit je airconditioner en voorkom je inefficiënt en onvoldoende koel gebruik. Volg de onderstaande stappen om je airconditioner grondig schoon te maken! 

Stap 1: Stofzuig de luchtfilters

Over het algemeen zijn airconditioners vrij onderhoudsarm. Toch is het een goed idee om de luchtfilters van de airconditioner regelmatig schoon te maken. Door al het stof op de filters kan de airconditioner minder efficiënt werken. Begin met het stofzuigen van de bovenkant van het filter. Dit zal veel stof verwijderen. Als dit niet genoeg is en het filter is nog steeds vuil, dan kun je het afspoelen met lauw water en een milde zeep. Zorg ervoor dat het filter droog is als je het teruggeplaatst in de airconditioner.

Stap 2: De spoel schoonmaken

In het aparte compartiment van de airconditioner zit de spoel. Ook deze spoel moet regelmatig schoongemaakt worden, omdat er in de zomer veel vocht in vrijkomt. Naast al dat vocht houdt de batterij ook bacteriën en virussen vast. Je kunt je voorstellen dat dit behoorlijk ongezond is en ook van tijd tot tijd voor onaangename geurtjes zorgt. Maak het buitenste gedeelte van de batterij schoon met een borstel.

Stap 3: Controleer de koelmiddeldruk

Controleer de druk van de koelvloeistof. Zo kun je onregelmatigheden in het drukniveau opsporen. Dit zal je waarschuwen voor lekken of andere onregelmatigheden. De levensduur van je airconditioner zal langer zijn als de druk stabiel is.

Stap 4: Ontsmetting

De laatste stap, maar zeker niet de minst belangrijke! Desinfecteer je airconditioner van tijd tot tijd volledig. Hiervoor kun je een desinfectiemiddel gebruiken, zoals een bacteriedodend middel dat bacteriën en andere schimmels elimineert. Vooral het buitenste gedeelte van de airconditioner kan erg vuil worden door de verschillende weersomstandigheden.

Airconditioners bij Piest

Als je al deze stappen heeft gevolgd, is je airconditioner weer fris en schoon. In principe zijn airconditioners vrij onderhoudsarm. Ze hebben slechts twee keer per jaar een beetje extra aandacht nodig. Wilt je een airconditioner kopen in Enschede? Bij Piest bent je aan het juiste adres, wij helpen je graag!