In geldnood als student? 3 mogelijke oplossingen

In geldnood als student? 3 mogelijke oplossingen

4 mei 2021 Uit Door admin

Studenten hebben het niet breed, dat is algemeen bekend. Je hebt de tijd niet voor een volwaardige baan omdat je moet studeren, maar je moet wel in je levensonderhoud voorzien en een dak boven je hoofd hebben. Daarnaast heb je natuurlijk te maken met collegegeld, studieboeken en studiematerialen waar je geld voor nodig hebt. Want kun je doen als je tijdens of aan het einde van je studententijd extra geld nodig hebt en je niet bij je ouders wilt hoeven bedelen? We bespreken drie mogelijke oplossingen.

Studentenlening bij Dienst Uitvoering Onderwijs

Momenteel is je studiefinanciering een bedrag dat je leent uiteindelijk weer moet terugbetalen. Maar je kunt bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) ook een hoger bedrag lenen wanneer je geld tekort komt, namelijk tot maximaal 858,33 euro per maand. Daar zit een plafond aan, en dat is maar goed ook, want je moet het ook allemaal weer terugbetalen. Gelukkig heb je daar bij DUO veel tijd voor en hoef je daar pas nadat je afgestudeerd mee te beginnen, in relatief kleine porties. Daarnaast is de rente laag. Een lening bij de DUO wordt – vooralsnog – niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), maar als je in de toekomst een hypotheek wilt afsluiten is het wel verstandig om te vermelden dat je deze schuld nog hebt staan. Komt de hypotheekverstrekker daar in een later stadium achter, dan kan dit voor acute problemen zorgen.

Persoonlijke lening aanvragen

Heb je meer geld nodig dan je bij DUO kunt lenen, of kom je niet in aanmerking voor een lening bij DUO omdat je bijvoorbeeld het geld nodig om je eerste appartement na je studietijd in te kunnen richten? Dan kun je ook nog een persoonlijke lening aanvragen bij een kredietverstrekker. Daarbij wordt doorgaans naar je registratie bij het BKR gekeken, maar gelukkig ondervind je daar al student doorgaans weinig hinder van omdat je nauwelijks tot geen geregistreerde leningen of kredieten gehad hebt. Uiteraard kost geld lenen geld, dus houdt rekening met het feit dat je rente betaalt over je persoonlijke lening en dat je al snel moet beginnen met terugbetalen van de lening.

Bijverdienen met Textbroker

De beste manier om aan geld te komen, blijft uiteindelijk om het zelf te verdienen. Wellicht heb je al een bijbaantje en te weinig mogelijkheden om daar nog een baantje in de bediening of iets dergelijks bij te nemen. Dan zou het handig zijn al je wat kunt bijverdienen vanaf je kamer. Als je goed kunt schrijven, en voor veel studenten is dat een noodzakelijke vaardigheid, dan kun je bijverdienen via de website Textbroker. Daar vind je openbare tekstopdrachten die je kunt aannemen. De vergoeding hiervoor is niet hoog, maar het kan wel een laagdrempelige manier zijn om toch nog wat extra geld te verdienen.

Het is een magere tijd als student in financiële zin. Maar als het goed ga je een toekomst met een mooie baan tegemoet en kun je snel geheel in je eigen onderhoud voorzien én je leningen terugbetalen!