Je eerste autoverzekering afsluiten? 4 tips

Je eerste autoverzekering afsluiten? 4 tips

18 juni 2021 Uit Door admin

Heb je net jouw allereerste auto gekocht? Dan kun je ongetwijfeld niet wachten om hiermee de weg op te gaan. Dit mag uiteraard alleen als je in het bezit bent van een rijbewijs. Bovendien moet je niet vergeten om jouw auto te verzekeren. Zonder autoverzekering mag je namelijk niet de openbare weg op met het voertuig. Reden genoeg om zo snel mogelijk een autoverzekering af te sluiten. Omdat je nog niet eerder zo’n verzekering hebt afgesloten, weet je mogelijk niet hoe je dit aanpakt. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst zetten wij 4 tips op een rijtje die van pas komen bij het afsluiten van jouw eerste autoverzekering.

1. Verdiep je in de mogelijkheden

Je hebt vandaag de dag verschillende mogelijkheden om jouw auto te verzekeren. Verdiep je daarom eerst eens in de verschillende auto verzekeringen. De minimale verzekering die je af moet sluiten als je een auto bezit, is een WA-verzekering. Hiermee ben je verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid. Iedere Nederlander die een auto bezit, is volgens de wet verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Een WA-verzekering vergoedt alleen de schade die jij met jouw auto veroorzaakt aan derden. Schade aan jouw eigen voertuig wordt niet vergoed. Als je wilt dat ook deze schade vergoed wordt, kies je voor WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco. Ook deze verzekeringen verschillen van elkaar. Zo is WA + Volledig Casco eigenlijk een all risk autoverzekering. Schade die ontstaat door een aanrijding wordt dan namelijk ook gedekt. Dit is zelfs het geval als je de aanrijding zelf veroorzaak hebt. Bij WA + Beperkt Casco wordt ook schade aan jouw auto vergoed. Het gaat in dat geval alleen om schade die ontstaat door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak.

2. Overweeg een hoger eigen risico

Bij sommige verzekeraars krijg je te maken met eigen risico als je een autoverzekering afsluit. Als dit het geval is, draai je zelf op voor (een deel van) de schade. Hierdoor lijkt het misschien nadelig om voor een hoger eigen risico te kiezen. Toch zitten er ook wel degelijk voordelen aan. Als je jouw eigen risico verhoogt, betaal je minder premie. Hierdoor kan jouw autoverzekering een stuk goedkoper uitvallen. Dit is erg prettig als je jong bent, want jouw vaste lasten vallen op deze manier lager uit. Vergeet niet dat er ook risico’s zitten aan het verhogen van eigen risico. Niet alle kosten worden immers vergoed door een verzekeraar als je schade rijdt.

3. Kijk niet alleen maar naar de prijs

Veel mensen die hun eerste autoverzekering afsluiten kijken vooral naar de hoogte van de premie. Hier valt wat voor te zeggen, want je wilt niet onnodig veel betalen voor jouw autoverzekering. Toch raden wij je aan nooit alleen maar naar de premie te kijken. De polisvoorwaarden spelen namelijk ook een belangrijke rol. Deze voorwaarden bepalen uiteindelijk hoe goed je verzekerd bent. Een goedkope autoverzekering is lekker, maar hiermee ben je niet altijd goed verzekerd. Hierdoor draai je mogelijk zelf op voor (een deel van) de schade.

4. Vergelijk autoverzekeringen

Als je op zoek bent naar een autoverzekering, raden wij je aan altijd een vergelijking te maken. Waarom? Omdat autoverzekeringen behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Zo ziet de verzekering van de ene verzekeraar er vaak anders uit dan die van een andere verzekeraar. Neem daarom vooral de tijd om een geschikte autoverzekering te vinden. Voor het vergelijken van autoverzekeringen kun je de website van verschillende verzekeraars bezoeken, maar je kunt ook een vergelijkingssite gebruiken.