Kabinet: 20 euro boete voor te laat inschrijven tentamen

Kabinet: 20 euro boete voor te laat inschrijven tentamen

14 mei 2021 Uit Door admin

Universiteiten en hogescholen mogen hun studenten een boete van 20 euro opleggen als ze zich te laat inschrijven voor een tentamen. Dat staat in een voorstel van het kabinet.

Zo’n tienduizend studenten per jaar missen de deadline voor inschrijving en willen toch nog tentamen doen. Van deze studenten mogen de onderwijsinstellingen een boete van twintig euro eisen.

In de praktijk gebeurt dit al jaren, maar het staat nu zwart op wit in een regeling die het kabinet online heeft gezet ter consultatie. Tot 8 juni kan iedereen er kritiek op leveren.

Omstreden

Lang niet alle universiteiten en hogescholen leggen zulke tentamenboetes op. Bij sommige instellingen zijn studenten automatisch ingeschreven voor de tentamens van de vakken die ze volgen. Het maakt de tentamenboetes (‘bijdragen’) omstreden.

Maar andere instellingen willen graag weten hoeveel studenten er komen opdagen voor het tentamen. Dat is handig voor de planning. Het alternatief voor de boete zou zijn deze studenten geen tentamen mogen doen en studievertraging oplopen. De boete van 20 euro is een compromis met de studentenorganisaties ISO en LSVb. De bijbehorende wet is eind vorig jaar aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer.

Bron: punt.avans