Kan het installeren van dimmers in je studentenhuis je kosten drukken?

Kan het installeren van dimmers in je studentenhuis je kosten drukken?

24 februari 2021 Uit Door admin

Om het dure studentenleven enigszins betaalbaar te houden, moet je soms creatief denken. Waarschijnlijk ben je al een behoorlijke smak geld kwijt aan de huur van je studentenhuis en vervolgens wil je deze nieuwe plek natuurlijk wel een beetje sfeervol inrichten. Maar ook dat inrichten kost behoorlijk wat geld. Besparen is fijn, maar hoe dan? Het is slim om met bepaalde mogelijkheden al vooraf goed rekening te houden. Door meteen bij aanschaf de juiste keuzes te maken, kun je later je portemonnee wat vaker ontzien. Dat begint al bij de keuze voor de juiste plafondspots, bijvoorbeeld. Als die te dimmen zijn, kun je daarmee op de lange termijn geld besparen.

Hogere aanschafkosten

Als je duurzaam wilt leven, moet je altijd een paar stappen vooruit denken. Dat geldt zeker voor de aanschaf van nieuwe verlichting. Kies je bijvoorbeeld voor inbouw spots in het plafond, realiseer je dan dat dergelijke lampen verkrijgbaar zijn in meerdere varianten. Niet elke ledlamp is geschikt om te dimmen, maar door een lamp te dimmen bespaar je wel op de energiekosten. Echter, de aanschafkosten van een ledlamp die je kunt dimmen, liggen wat hoger. Staar je vooral niet blind op die extra kosten, want die verdien je later weer terug. Dat is wat bedoeld wordt met een paar stappen vooruit denken. Het gezegde vertelt immers dat de kosten altijd voor de baat uitgaan.

Rekensom

Het is al een goede stap om te kiezen voor ledverlichting, aangezien hiervoor geldt dat het energieverbruik zeer laag is. Maar hoe je het wendt of keert, je zult energie verbruiken op elke dag dat je de lampen laat branden. Maar door de lampen te dimmen, reduceer je dat energiegebruik behoorlijk. Ter vergelijking, een ouderwetse gloeilamp of halogeenlamp kun je ook dimmen, maar daarmee bereik je een minder groot effect. Dim je een oude lamp met vijftig procent, dan is de besparing slechts vijfentwintig procent. Voor een ledlamp geldt dat je daadwerkelijk vijftig procent bespaart, als je vijftig procent dimt.

Sfeermaker

Tegelijk is het wel zaak om ervoor te zorgen dat je niet onvoldoende verlichting in je studentenhuis gebruikt. Verlichting is in hoge mate bepalend voor de sfeer in huis, dus denk over het lichtplan goed na. Hoe hoger de ruimte is, hoe sterker de ledlampen moeten zijn. Gewoonlijk gebruik je in de woonkamer 500 tot 1000 lumen om alles goed te verlichten.