Klaar met je studie; nu een eigen horecazaak?

Klaar met je studie; nu een eigen horecazaak?

23 maart 2018 Uit Door admin

Eindelijk, het is zover… je bent klaar met studeren. Nooit meer colleges op een achterlijk vroeg uur,  geen saaie studieboeken meer, afgelopen met de stress om je scriptie op tijd in te leveren. Heerlijk toch? Maar… wat nu? Veel studenten gaan bij een groot bedrijf of grote organisatie aan de slag, om de komende jaren achter een laptop of in vergaderingen door te brengen. Zie je dit niet zitten? Je bent niet de enige, want een eigen onderneming wordt steeds populairder bij studenten. Zelf beslissingen nemen, veel afwisseling, onafhankelijk zijn. Vaak zijn dit bedrijfjes in advies of met de nieuwste digitale ontwikkelingen.

Eigen horecazaak?

Maar er is ook een andere mogelijkheid en dat is iets in de horeca te beginnen. Een eigen restaurant, foodtruck, catering, B&B of café; voor veel mensen is het een droom om een eigen zaak en gasten een fijne tijd bezorgen te combineren. Maar wat komt er eigenlijk bij kijken en hoe pak je het aan? We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

1) Bezint eer ge begint

Eerst even een spreuk uit grootmoeders tijd. Het is makkelijk een eigen horecazaak te idealiseren: veel vrijheid, laat beginnen, leuke gasten om je heen, lekker koken, fijne gesprekken. Waar. Maar het is ook keihard werken, soms voor weinig geld, niet alle gasten zijn leuk, je hebt te maken met wetgeving, belastingen en gedoe met personeel. Ga daarom voor jezelf na wat je echt aantrekt in de horeca en denk na over je sterke en zwakke punten.

2) Jouw unieke concept

Denk vervolgens goed na over wat je wilt bieden. Er zijn natuurlijk al heel veel restaurants, B&B’s en foodtrucks en de concurrentie is stevig. Het heeft geen zin de zoveelste pizzeria of hangburger truck te beginnen. Dus, hoe onderscheid je je? Welke doelgroep wil je bedienen? Wie zijn je concurrenten? Onderscheid je je op kwaliteit of sfeer of snelheid of prijs misschien? Doe inspiratie op door websites te bezoeken, naar beurzen te gaan en te kijken wat er al in de omgeving is.

3) Businessplan

Schrijf een Businessplan. Klinkt saai maar dit helpt je om aan alles te denken en geeft je een overzicht van je opbrengsten en je kosten. Meestal heb je geld nodig om te starten en een bank zal altijd om een businessplan vragen. Je ouders of je vrienden wellicht niet maar ook dan is het goed om alles op een rijtje te hebben. Er zijn online genoeg templates en voorbeelden te vinden. Kijk ook eens op een site als horecagrootkeukenshop.nl om inspiratie op te doen van de spullen die je nodig hebt en de kosten ervan.

4) Ga aan de slag en stel prioriteiten

Een goede voorbereiding is belangrijk maar uiteindelijk moet je ook durven en aan de slag gaan. Belangrijk hierbij is om prioriteiten te stellen. Liever de helft goed dan alles voor de helft. Voor een B&B zijn wellicht goede bedden het belangrijkst. En voor een restaurant en catering waarschijnlijk de keuken, waar je een professioneel fornuis, grote horeca koelkasten en goede pannen nodig hebt.