Geld lenen voor je studie

De juiste opleiding kiezen is een dingetje, maar het betalen van de opleiding is veel meer dan een ding. Studiekosten zijn niet te vergelijken met een avondje uit of een bijdrage aan de studentenverenigingen. De kosten voor een opleiding zijn een rib uit je lijf. Bij jou als student misschien zelfs twee.

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om jouw studie te betalen. Je kan ervoor kiezen om je opleiding meteen af te betalen, maar de meeste studenten hebben dat geld niet. Geld lenen voor je studie kan op verschillende manieren.

1) Geld lenen via DUO

Bij Dienst Uitvoering Onderwijs kan je geld lenen voor je studie. Je kan een maandelijkse extra bijdrage vragen waarmee jij je studiekosten mee kan betalen. De rente van een DUO lening ligt vaak zeer laag, waardoor je vaak alleen maar gemoeid bent met het uiteindelijke totale bedrag dat je hebt geleend.

2) Geld lenen bij de bank

Als student kan je ook collegegeld lenen bij de bank. Je komt niet in aanmerking voor standaardleningen, omdat je geen stabiel en hoog inkomen hebt. Daarom hebben een aantal banken studentenkrediet die ze aan de studenten bieden. Met dit geld kan je in één keer je collegegeld betalen. Deze lening hoef je pas terug te betalen na je studie, maar het mag uiteraard ook tijdens je studie. De rente tijdens je studie is zeer laag, maar na het in ontvangst nemen van je diploma krijg je te maken met de reguliere rente. Bereken hier hoeveel jij kunt lenen.

3) Geld lenen wanneer je studeert en werkt

Studeer jij naast je baan? Lenen bij DUO mag dan niet. Je kan wel gebruik maken van een ‘gewone’ lening bij de bank. Je kunt kiezen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Een persoonlijke lening is een lening waarmee je in één keer je collegegeld kan afbetalen. Daarna kan je met rente op maandelijkse basis je lening aflossen.

  • Rente staat vast
  • Looptijd staat vast
  • Tussentijds opnemen is niet mogelijk

Een doorlopend krediet is een lening waarbij je tot een bepaald bedrag kan opnemen wanneer je maar wilt. Je mag altijd tussentijds aflossen op de lening.

  • Rente kan stijgen en dalen
  • Looptijd is variabel
  • Tussentijds opnemen is mogelijk

4) Scholingslening afsluiten

Heb je een zeer laag inkomen? Er zijn gemeenten waarbij je gebruik kan maken van een scholingslening. Deze lening mag alleen worden afgesloten wanneer je een laag inkomen hebt en jouw opleiding bijdraagt aan het vergroten van jouw werkmogelijkheden.