Maak je studentenkamer duurzaam!

Maak je studentenkamer duurzaam!

26 september 2016 Uit Door admin

Op je laptop bezig zijn voor je studie, de televisie op de achtergrond aan en ondertussen nog even je mobiel checken? Lekker lang douchen na een avond stevig stappen? Als je nu voor het eerst op jezelf woont, kan het allemaal. Geen ouders meer die er iets van zeggen. Het klinkt allemaal wel heel fijn, maar is niet al te best voor het milieu en je eigen portemonnee natuurlijk. Bij de grote stap naar volwassenheid hoort ook het maken van verantwoorde keuzes, zoals het gebruiken van zo weinig mogelijk energie. Hierbij vijf tips hoe je dit in je studentenkamer in de praktijk kunt brengen!

1) Bewuster omgaan met apparatuur

Hierboven gaven we al een voorbeeld van energieverspilling door apparaten. Probeer niet alle apparaten tegelijkertijd aan te hebben, je kunt je immers toch maar op een ding concentreren. Bovendien is het toch veel leuker om samen met het hele huis op een tv naar een spannende film te kijken dan alleen op je kamer? De huur van een studentenkamer is tegenwoordig best hoog, en bestaan vaak uit een all-in bedrag van huur en een voorschot voor gas, water en licht. Als je huisbaas jullie laat mee profiteren, zal je lagere energiekosten uiteindelijk in de huurprijs terugzien en anders hoef je in ieder geval minder bij te betalen.

2) Energiebesparende led verlichting

In een studentenkamer zijn een aantal lampen essentieel. Denk hierbij maar eens aan een plafondlamp voor basislicht, een felle lamp voor bij de wastafel, een gezellig sfeerlampje bij de bank, voldoende licht om bij te lezen in bed en een goede bureaulamp om bij te studeren. Omdat je waarschijnlijk veel aan studeren bent is hier een diffuse, maar felle lamp met koel licht het meest geschikt. Dit voorkomt vermoeide ogen en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je hierbij het de beste concentratie hebt. Led lampen in al deze lichtpunten scheelt een hoop elektriciteit.

lampen

Bron: http://www.lampenonline.com/533433116-myliving-dender-wand-plafondlamp-led

3) Energie- en waterbesparing met douchen en (af)wassen

Iedere dag twee minuten korter douchen scheelt al aanzienlijk in het water- en energieverbruik. Om wel relaxt te kunnen douchen kun je het best gebruik maken van een timer. Wanneer iedereen apart zijn servies afwast wordt er veel water en energie om dit op te warmen gebruikt. Samen afwassen scheelt water en energie, is gezelliger en scheelt ook nog eens tijd. Een andere energieverslinder in huis is de wasmachine. Omdat een persoon vaak niet al teveel vuile was heeft, wordt de machine nog wel eens half gevuld. Doe je de was samen om een volle trommel te krijgen, dan scheelt dat zo alweer een wasbeurt.

4) Apparaten die op stand-by staan uitzetten

De belangrijkste apparaten voor een student zijn waarschijnlijk zijn televisie, laptop en telefoon. Televisie blijft vaak stand-by staan, terwijl opladers van laptops en telefoons niet altijd uit het stopcontact worden gehaald en zo stroom lekken. Onnodig, want je bespaart makkelijk euro’s door ze eruit te trekken. En wist je dat sommige apparaten stand-by zelfs meer energie verbruiken wanneer ze daadwerkelijk gebruikt worden? Stekkers of verlengdozen met een aan/uit-schakelaar kun je wel in het stopcontact laten, al moet je ze dan ook wel daadwerkelijk uitschakelen natuurlijk.

5) Consuminderen, en meer hergebruik

De tips hierboven zijn gericht op direct energieverbruik. Er is echter ook indirect verbruik, zoals de energie die het kost om spullen te maken en te recyclen. Wil je echt een duurzame studentenkamer dan ga je dus niet alles nieuw kopen. Online en in tweedehands winkels zijn er vaak prima meubeltjes te vinden, dit scheelt ook in je portemonnee. Vraag ook eens rond bij andere studenten, zij geven graag dingen weg die ze niet meer gebruiken, of ruilen het tegen iets dat zij weer nodig hebben.