Makkelijk beleggen in aandelen door ETFs

Makkelijk beleggen in aandelen door ETFs

22 oktober 2021 Uit Door admin

We weten het, als student heb je meestal teveel wensen en te weinig geld. Toch is ook voor studenten beleggen in aandelen interessant. Zeker nu de rente op een spaarrekening zo laag is, is beleggen in aandelen een manier om toch een aantrekkelijk rendement te maken. En beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn, dat leggen we je hier uit.

Hoe kom ik aan geld om te beleggen?

Het studentenleven is natuurlijk geen verpot dus geld overhouden is een uitdaging voor de meeste studenten. Wel is het goed om te weten dat je ook met weinig geld al kunt beleggen. Helemaal als het je lukt om regelmatig, bijvoorbeeld elke maand, wat opzij te zetten heb je na een tijd toch een mooi bedrag.

De mogelijkheden om wat geld over te houden zijn eigenlijk heel simpel. Aan de ene kant door meer te verdienen, door bijvoorbeeld een bijbaantje te nemen. En aan de andere kant door je uitgaven te beperken. Hier een aantal tips om te besparen. Beloon vervolgens jezelf door deze besparing opzij te zetten.

Voordelen van nu beleggen

Waarom zou je nu beleggen en niet wachten tot je een riant salaris verdient? Ten eerste is het zo dat hoe langer de tijd is dat je belegt hoe hoger je rendement. Dat heet het rente-op-rente effect. Stel je rendement is gemiddeld 7% (het gemiddelde rendement op aandelen over een lange tijd) en je koopt nu voor €100 aandelen. Dan heb je na een jaar €100 + 7% rendement is €107. Na 2 jaar €107 + 7% rendement is €114,50 enzovoorts. In iets meer dan 10 jaar is je inleg dan al verdubbeld!

Een tweede reden is dat je nu met relatief weinig geld belegt en nog aan het leren bent. Als je nu een fout maakt doet dat even zeer maar ben je goed voorbereid als je later met grotere bedragen belegt             

Is beleggen in aandelen dan niet ingewikkeld?

Ja. En nee. Professionele beleggers maken hele studies van bedrijven, dat kost veel tijd. Een makkelijkere en goedkopere manier van beleggen in aandelen is via een ETF. Dat staat voor Exchange Traded Fund of index tracker. Dat betekent dat je met 1 aandeel in een ETF een heleboel kleine stukjes aandelen in heel veel bedrijven koopt. Dat zorgt voor een goede risico spreiding, want de ene maand doet het ene bedrijf het beter en de andere maand het andere bedrijf. Nog een voordeel van ETFs ten opzichte van aandelen is de lagere kosten.

Makkelijk beleggen met ETFs

Je hebt veel verschillende ETF’s. Je hebt de algemene, dan beleg je bv in de bedrijven van de AEX of de Amerikaanse Dow Jones of die van andere landen. Of je kunt kiezen voor bepaalde sectoren, bv in de grootste IT bedrijven, medicijnfabrikanten of banken.

Wij zijn geen experts dus lees je in en laat je goed informeren, maar zelf beleggen wij in algemene ETFs zoals S&P 500 en MSCI World. Ook Warren Buffet, toch een van de meest succesvolle beleggers ooit, heeft gezegd dat als hij opnieuw zou beginnen hij een ETF als die van S&P 500 zou nemen. Voor inspiratie, het beleggersplatform IEX heeft een selectie gemaakt van de beste wereldwijde en Europese ETFs.

Hoe koop je ETFs?

Bij alle online partijen waar je aandelen kunt kopen, zogenaamde brokers, kun je ook ETFs kopen. Denk dan aan partijen als DeGiro, Binckbank, eToro Bux maar het kan ook gewoon bij ING en ABN Amro. Die zijn meestal wel iets duurder