Meer studenten en minder kamers

Meer studenten en minder kamers

8 augustus 2018 Uit Door admin

Het aantal studenten zal volgende de landelijke monitor studentenhuisvesting de komende 8 jaar gestaag toenemen In 2018 tellen we in Nederland 985.000 studerenden in het voortgezet onderwijs. Om te kunnen studeren gaan veel studenten op kamers.

Tips bij het vinden van de juiste kamer

1) Budget en locatie

Het is belangrijk om je budget vast te stellen, dit geldt niet alleen voor de kamerhuur maar ook je kosten voor levensonderhoud. Zaken als zorgverzekering en boodschappen zijn onderdeel van je vaste lasten. Een geschikte kamer kun je in eerste instantie veelal via internet zoeken. Het reageren op plaatselijke advertenties is vaak ook een prima manier om in contact te komen met de aanbieders van een kamer.

2) De kamer bekijken

Heb je uiteindelijk beet en mag een je kamer bezichtigen houdt er dan rekening mee dat je vaak niet de enige bent die komt kijken. De huidige bewoner of verhuurder nodigt vaak meerdere mensen ineens uit, dit scheelt namelijk tijd. Maar ook voor jou kan dit gunstig zijn, je ziet tenslotte wie je eventuele huisgenoten worden. Zorg altijd dat je meerdere bezichtigingen hebt lopen zodat je enige keuzevrijheid of een back-up hebt.

3) De juiste match

Eindelijk gevonden! Nu begint het eigenlijk pas. Heb je al de juiste spullen en is het een kwestie van verhuizen of moet je nog langs de Ikea voor het juiste bed en meubilair. Het is in ieder geval handig om hulp te regelen, veelal je ouders. Er komt toch altijd weer meer kijken bij een verhuizing en je hebt simpelweg hulp nodig. Een busje of auto heb je al gauw nodig dus bespreek dit en kijk wie je hiermee kunnen helpen.

4) Je nieuwe adres – inschrijven bij de gemeente

Vergeet niet om je in te schrijven bij de gemeente van je nieuwe stad. Wijzig ook je adres bij de relevante instanties zoals DUO, je zorgverzekeraar en je bank. Denk ook even aan de tandarts en dokter. Blijf je het liefst in je oude gemeente naar de tandarts of dokter gaan of heb je er liever 1 in je nieuwe stad.

5) Financieel

Studeren is in de regel niet goedkoop maar kostbaar. Het is een investering in je toekomst. Mocht je zelf niet over voldoende financiële middelen beschikken dan is er naast het bedrag aan studiefinanciering waar je recht op hebt de mogelijkheid om extra studielening aan te vragen. De condities en voorwaarden waartegen dit kan je je op de site van DUO terugvinden.

Persoonlijke lening als ouders of geld lenen als student?

De mogelijkheden die er in Nederland zijn om naast studiefinanciering, een aanvullende beurs nog een extra studielening aan te vragen zijn volop aanwezig. Vanuit de overheid wordt studeren gestimuleerd via allerlei regelingen. Laten we voorop stellen dat we het opbouwen van een zogenaamde studieschuld niet promoten, immers geleend geld moet worden terugbetaald. Aan de andere kant is het opbouwen van een studieschuld velen malen goedkoper als het afsluiten van een persoonlijke lening. Lees hier meer over de verschillen en mogelijkheden.