Ontdek het verschil tussen haute couture en couture

Ontdek het verschil tussen haute couture en couture

28 juni 2021 Uit Door admin

De term haute couture staat toch voor exclusieve, handgemaakte kleding en accessoires? Nou, niet helemaal. De term haute couture is een wettelijk beschermde term. Zo is haute couture iets anders dan couture. Lees hieronder hoe het precies zit.

De begrippen haute couture en couture worden nog wel eens door elkaar gehaald. Stel dat je een exclusief kledingstuk koopt, speciaal voor jou ontworpen en met de hand gemaakt. Of je naait met de hand unieke kleding. Grote kans dat dit geen haute couture is, maar couture. De term couture kun je gebruiken voor ieder kledingstuk dat handgemaakt en uniek is, maar dit geldt niet voor haute couture.

Haute Couture wettelijk beschermd begrip

De term haute couture is een wettelijk beschermd Frans begrip, net zoals champagne dat is. Slechts een kleine groep couturiers heeft de haute-couture status. Couturiers kunnen deze status alleen krijgen als ze lid zijn van de Fédération de la Haute Couture et de la Mode én aan allerlei voorwaarden voldoen. De FHCM valt onder het Franse ministerie voor Industrie. 

Voorwaarden voor haute couture

Om de haute couture status te krijgen, moeten couturiers aan allerlei voorwaarden voldoen zoals:

  • In hun atelier moeten minstens 12 personen werken.
  • De stukken moeten worden gemaakt voor particuliere klanten.
  • De couturiers moeten twee keer per jaar collecties presenteren met minimaal 50 originele ontwerpen, waaronder dag- en avondkleding .

Deze voorwaarden werden al in 1945 ingesteld en zijn in 2001 wat versoepeld. 

Elk seizoen nodigt de FHCM gastcouturiers uit om collecties te presenteren. Als ontwerpers vier keer na elkaar worden uitgenodigd, komen deze membres invités in aanmerking voor lidmaatschap. De lijst met leden kan trouwens ieder jaar veranderen. Soms worden er merken geschrapt, omdat ze niet meer aan de voorwaarden voldoen.

Nederlandse haute couture

De FHCM laat ook buitenlandse leden toe. Dit zijn membres correspondants. Nederland heeft veel goede couturiers, maar er staan op dit moment drie Nederlandse couturiers op de haute couture-lijst van de FHCM:

Andere Nederlandse couturiers die ooit een plekje kregen op de felbegeerde lijst als gastontwerper waren onder andere Ilja Visser en Jan Taminiau.

Couture it yourself

Oké, haute couture maken zit er voor jou waarschijnlijk niet in. Maar zelf couture maken kan natuurlijk wel! Heb je niet zoveel ervaring met naaien, begin dan met een eenvoudig project. Denk bijvoorbeeld aan een mooie sjaal of basic rokje. Kies altijd een stof van goede kwaliteit en mooie details om te voorkomen dat je item er zelfgemaakt uitziet. 

En wil je helemaal volgens de principes van haute couture een kledingstuk maken, dan naai je met de hand. Het kost meer tijd en moeite, maar het maakt je creatie toch wel extra bijzonder. Bekijk hier een handige instructievideo voor naaien met de hand. 

Daarnaast zijn etiketten met je eigen naam of merk ook een goed idee als je je zelfgemaakte kleding een professionele uitstraling wilt geven. Als een echte couturier let je bij deze etiketten uiteraard ook op de details. Kies bijvoorbeeld mooie, fijngeweven etiketten en een elegant lettertype voor je naam: Eat your heart out Chanel!