Op kamers gaan: dit zijn de voor- en nadelen

Op kamers gaan: dit zijn de voor- en nadelen

2 september 2022 Uit Door admin

Veel studenten kiezen ervoor om op kamers te gaan. Zit jij hier ook aan te denken, maar heb je nog twijfels? Dan is het goed om te weten wat jou te wachten staat. Om jou een beter beeld te geven van op kamers gaan, zetten wij hieronder de grootste voor- en nadelen op een rij!

De voordelen van op kamers gaan

Ten eerste is het een voordeel dat je als het goed is dichterbij je school gaat wonen. Dit is fijn, want zo heb je niet meer te maken met lange reistijden. Je kunt vanaf je woonplaats makkelijker bij de campus komen, bijvoorbeeld met de fiets of het openbaar vervoer. Wat ook een groot voordeel is van op kamers gaan, is het feit dat je hierdoor een stuk zelfstandiger wordt. Als je nog niet eerder op jezelf hebt gewoond, kan dit een flinke verandering zijn. Je dient als je op kamers gaat namelijk zelf te zorgen voor de boodschappen, het koken en het schoonmaken. Je moet eigen keuzes kunnen maken en wordt hierdoor binnen no time zelfstandig. 

Een andere reden om op kamers te gaan is omdat je hierdoor optimaal het studentenleven kunt ervaren. Van het ontdekken van je studentenstad tot het ontmoeten van andere studiegenoten en avondjes uitgaan: het hoort er allemaal bij. Met een eigen studentenkamer is dit een stuk eenvoudiger dan dat je verder weg woont, waardoor je met een eigen kamer echt ultiem van het studentenleven kunt genieten.

Op kamers gaan biedt jou ook de kans om je studentenkamer zelf in te richten en aan te passen aan je eigen wensen. Dit is leuk om te doen, want om deze manier maak je het helemaal eigen en zal je jezelf hier snel thuis voelen. Probeer wel voor een soepele verhuizing te zorgen, zodat al jouw belangrijke spullen veilig van A naar B kunnen worden vervoerd. Als je hier hulp bij nodig hebt, is het slim om verhuizers in te schakelen.

De nadelen van op kamers gaan

Op kamers gaan kan duur zijn. Niet alleen kost het huren van een kamer in een studentenkamer tegenwoordig al flink wat geld per maand, ook de kosten voor boodschappen en feestjes kunnen gaan oplopen. Met een studentenbudget is het lang niet altijd makkelijk om goed rond te komen. Wat ook een nadeel is van op kamers gaan, is dat je te maken hebt met minder privacy ten opzichte van thuis. Daarnaast is zelfstandig worden een voordeel, maar kan het ook als nadeel gezien worden. Je moet overal zelf aan denken en dit kan soms tot best wat ergernis leiden.

Kortom: op kamers gaan heeft zowel voor- als nadelen. Kies je ervoor om wél op kamers te gaan? Zorg er dan voor dat je de verhuizing goed voorbereid. Kijk naar eventuele verhuiskosten, pak slim in en neem alleen spullen mee die je echt nodig hebt. Dan moet het vast lukken om een toffe plek voor jezelf te maken!