Op kamers gaan is al duur genoeg!

Op kamers gaan is al duur genoeg!

16 februari 2021 Uit Door admin

Als je dan eindelijk op kamers mag gaan wonen, wil je dit natuurlijk het liefst zo snel mogelijk doen. Maar voordat dit feest kan beginnen, is het van belang dat je inboedel wordt verhuisd zodat je in je nieuwe paleis een bed hebt om in te slapen, een bureau om aan te werken en een kast voor je kleding ter beschikking hebt.  Omdat op kamer gaan al duur genoeg is, hebben wij tips voor je om dit zo voordelig mogelijk te doen.

Waar begin ik?

Voordat je begint om alles in te pakken, is het handig om te weten wat er allemaal past en mogelijk is. Omdat de meeste studentenkamers niet bepaald als groot bestempeld kunnen worden, is het van groot belang om zorgvuldig met de ruimte om te gaan. Breng daarom voor jezelf de hele ruimte in kaart en meet alles op. Hierdoor kun je een goede indeling maken en weet je wat er wel en niet past. 

Kosten lopen op

Omdat de kosten al snel oplopen zodra je uit huis bent, is het van belang om goed in de gaten te houden waar je uitgaven aan op aan. Veel kosten die we maandelijks maken zijn niet eens bij ons bekend en dit vormt een gevaar voor de portemonnee. helemaal als je een actieve student bent en graag een biertje drinkt, is het fijner om dit uit geven in de kroeg. Het daarom goed om ook als student je uitgavenpatroon helder in kaart te krijgen. Een excel sheet waar je de uitgaven en inkomsten bijhoudt is daarom geen overbodige luxe. Een abonnement voor de sportschool is bijvoorbeeld een abonnement wat veel kost per maand en dit kun je als student natuurlijk niet goed gebruiken. Omdat we ook prima vanuit huis fit en in shape kunnen blijven, kun je er voor kiezen om via Xpendy gemakkelijk je abonnement op te zeggen voor bijvoorbeeld Basic-Fit of BIG Gym. Dit levert je al gauw tientallen euro’s per maand extra op. Over een heel jaar gezien, loopt dit al snel in de honderden euro’s. 

Nog meer kosten besparen

Het is daarnaast goed om na te gaan welke abonnementen je  nog meer hebt en waar je eventueel van af kan om kosten te besparen. De huur moet namelijk maandelijks gewoon betaald worden om niet zonder dak boven je hoofd te komen staan. Ga daarom eens kijken naar je bankrekening en kijk of uitgaven en abonnementen wel echt nodig zijn of dat je ook makkelijk zonder zou kunnen. In je studententijd zijn natuurlijk alle extra’tje qua geld lekker meegenomen. 

Wat moet ik niet vergeten als ik uit huis ga?

Op het moment dat je uit huis vertrekt, zijn er een aantal dingen die je niet wilt vergeten. Het lijkt misschien overbodig om te vermelden, maar in de praktijk blijkt dat dit soort dingen vaak worden vergeten. Ben je al uit huis gegaan, vergeet dan niet de huur van je oude woning tijdig op te zeggen. Het zou natuurlijk erg frustrerend zijn om een maand dubbele huur te moeten betalen. Maak daarnaast ook altijd je kamer schoon als je vertrekt uit een oude woning. Mocht je dit niet doen kunnen hier flinke extra kosten voor in rekening worden gebracht. Breng daarnaast vrienden, familie en instanties op de hoogte van je nieuwe adres. Post is natuurlijk belangrijk om te ontvangen op het adres waar je ook daadwerkelijk woont. 

Kom ik als student in aanmerking voor huursubsidie?

Als je op jezelf gaat wonen kom je wellicht in aanmerking voor huursubsidie. Hier zijn echter een aantal voorwaarden aan verbonden om er recht op te hebben. Om in aanmerking te komen voor huursubsidie moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn. Daarnaast moet je bij de gemeente ingeschreven staan op je woonadres. Vervolgens heb je een Nederlands paspoort nodig of een geldige verblijfsgunning die je kunt laten zien. Je moet zelf de woonruimte huren en uiteraard mag je inkomen niet te hoog of te laag zijn. Sinds het begin van 2020 is er geen zogenoemde harde grens waarmee wordt bepaald of je recht hebt op huursubsidie. 

Al met al, het op kamers gaan is duur maar er zijn mogelijkheden om het voor jezelf zo goedkoop mogelijk te maken. Maak hier dan ook slim gebruik van, om te voorkomen dat je straks geen geld meer hebt voor een avondje uit eten of een biertje in het café.