Opnieuw studeren: tips voor een geslaagde tweede carrière

Opnieuw studeren: tips voor een geslaagde tweede carrière

27 juni 2018 Uit Door admin

Studeren lijkt nog steeds vooral iets voor tieners en twintigers te zijn. Toch hoeft dat geen vaststaand feit te zijn. Ook op latere leeftijd kan je je nog steeds omscholen en eindelijk kiezen voor die opleiding waar je altijd al van droomde. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd eenvoudig te zijn. Wellicht heb je al een eigen gezin, rekeningen die je moet betalen en is het bovendien een stuk moeilijker geworden om informatie op te slaan. Toch hoeven die drempels die verhoopte tweede carrière niet in de weg te staan, integendeel. Onderstaande tips helpen jou alvast om van de terugkeer naar de schoolbanken een succesverhaal te maken.

Stel een goede planning op

Voor de jonge student is het al vaak niet eenvoudig om de tijd te vinden om de boeken open te slaan. Ook voor zij die opnieuw voor de docent verschijnen, is dat natuurlijk het geval. Een goede en realistische planning is dan ook cruciaal om de slaagkansen te optimaliseren. Houd vooraf een weekschema bij waarin je onderzoek doet naar de voor het studeren beschikbare tijdsblokken. Maak nadien een planning op waarbij je duidelijk noteert wanneer je welk vak zal studeren. Voorzie ook steeds een of twee lege blokken. Die blokken zet je dan in voor opdrachten of voor extra verdieping waar nodig. Vergeet overigens niet om ook voldoende vrije tijd en sociale contacten in de weekplanning te voorzien. Alleen zo kan je de studeerprestaties ook op lange termijn blijven volhouden.

Onderhouden van de studievaardigheden

Het klopt dat je al snel zal merken dat het studeren minder snel gaat dan vroeger. Studeren is dan ook een vaardigheid die je dient te onderhouden. Ga daarom heel gestructureerd met de studie aan de slag. Maak schema’s, werk met kleurtjes en herhaal de leerstof regelmatig. Test jezelf voortdurend en zorg ervoor dat de studievaardigheden zich opnieuw ontwikkelen. Weet dat je intussen over heel wat extra werk- en levenservaring beschikt waardoor je ook extra troeven achter de hand hebt. Lees overigens zeker deze negen tips om beter te studeren.

Zoek een ideale balans

Vooral voor zij die een gezin hebben, is studeren niet altijd even eenvoudig. Spreek er daarom over met de kinderen, de partner en de ouders en leg uit op welke momenten je in de studieboeken gaat. Vraag eventueel aan de ouders om op die momenten de kinderen van school op te halen. Misschien willen ze zelfs komen koken of helpen in het huishouden? Spreek er ook over met jouw werkgever en ga na of minder (of niet) werken tot de mogelijkheden behoort, afhankelijk van de financiële situatie.

Hoe dan ook zal dat laatste een belangrijke rol spelen. Voor een optimale balans zal je daarom de maandelijkse uitgaven dienen af te bouwen. Ga na waar je kan besparen en denk verder dan het internetabonnement. Zo kan je misschien die lening oversluiten om het beter aan te passen aan de nieuwe situatie: lagere maandelijkse aflossingen, al dan niet over een langere termijn. Hetzelfde geldt ook voor de woning: de hypotheek oversluiten kan wonderen verrichten. Ga je minder of niet meer werken? Dan is ook die wagen misschien niet meer nodig. De verzekering en de brandstofkosten vallen dan ook gewoon weg. Besparen kan hoe dan ook helpen om de financiële kopzorgen weg te nemen en een ideale balans te vinden tussen het studeren en het privéleven.