Persoonlijke lening afsluiten als student

Persoonlijke lening afsluiten als student

19 juli 2018 Uit Door admin

Als student neem je liever geen financieel risico. Je moet met een beperkt budget al genoeg bekostigen. Je studie, je studentenkamer en het dagelijks leven zijn al duur genoeg. Veel studenten maken gebruik van een studielening, en een gewone lening afsluiten is dan wellicht het laatste waar je aan denkt. De financiële verplichting is immers groot, gezien de rente die je hiervoor betaalt. Toch kan zo’n lening interessant zijn, bijvoorbeeld wanneer je niet meer in aanmerking komt voor studiefinanciering. Een persoonlijke lening nemen is dan een alternatief.

Hoe werkt een persoonlijke lening?

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, dan krijg je van de kredietverstrekker een specifiek bedrag tot je beschikking. De aflossing vindt in vaste termijnen plaats, tegen een vaste rente en binnen een afgesproken looptijd. Het gedeelte dat je terugbetaald hebt, mag je niet opnieuw opnemen. Wil je vervroegd aflossen, dan rekenen kredietverstrekkers soms een boete. Hierdoor wordt de lening dan nog duurder. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel geld je nodig hebt én in welk tijdsbestek je denkt dit terug te kunnen betalen.

De aanvraag

Heb je een geschikte lening gevonden en aangevraagd, dan zal de bank op basis van een aantal gegevens controleren of je ook echt voldoet aan de voorwaarden. Vaak moet je met de aanvraag een bewijs van inkomsten meesturen, zoals een jaaropgave of een recente loonstrook. Daarnaast doet de bank een check bij Bureau Krediet Registratie (het BKR) om te zien of je openstaande leningen hebt. Een DUO-studieschuld valt hier niet onder. Heb je een mobieletelefoonabonnement met een toestel op afbetaling? Dan kan het zijn dat je een BKR-registratie hebt. Wanneer het toestel meer dan 250 euro waard is, dan wordt dit namelijk bij het BKR geregistreerd.Een BKR-registratie hoeft niet per definitie negatief te zijn. Betaal je netjes af, dan geeft dit aan dat je betrouwbaar bent. Heb je een negatieve BKR-registratie, dan is het een ander verhaal. Dit betekent dat je een betalingsachterstand hebt.

Alternatief voor persoonlijke lening

Lukt het niet om een persoonlijke lening af te sluiten, dan is een doorlopend krediet mogelijk een alternatief. Dit is een flexibele leenvorm. Je krijgt een afgesproken bedrag, maar gaat pas aflossen wanneer je een gedeelte opneemt. Over het opgenomen bedrag wordt een variabele rente gerekend. Het deel dat je hebt terugbetaald, mag je bij deze leenvorm wel opnieuw opnemen.

Voor- en nadelen van een persoonlijke lening

Een lening blijft een lening; er zijn altijd risico’s en nadelen. Bij een persoonlijke lening zit je vast aan een vaste looptijd. Je moet de lening hoe dan ook binnen die periode helemaal aflossen. Ook als student met weinig financiële ruimte, al kan het aflosbedrag laag zijn als je deze over een langere looptijd terugbetaalt. Een doorlopend krediet geeft meer flexibiliteit, maar vraagt tegelijkertijd om meer discipline. Je kunt afgeloste bedragen opnieuw opnemen, dus de verleiding om dit te doen is er misschien. Overweeg je om een lening af te sluiten, laat je dan goed informeren. Er zijn kredietverstrekkers die speciale leningen voor studenten aanbieden en deze kunnen gunstiger zijn dan de standaard persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Rente studielening

Een persoonlijke lening is qua rente niet gunstiger dan een DUO-studielening. De rente van een DUO-lening ligt vaak veel lager en staat momenteel (2018) zelfs nog altijd op 0 procent. Kun je een tijdje niet aflossen, dan kun je met DUO afspreken om de aflossing te verlagen of tijdelijk stop te zetten. Kun je nog een studielening afsluiten, dan is het zeer waarschijnlijk altijd verstandiger om hiervoor te kiezen dan voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente bepaalt namelijk vaak hoe duur een lening is. En die rente is bij een studielening heel erg gunstig.