Piekergedachten bestrijd je met een vleugje boeddhisme

Piekergedachten bestrijd je met een vleugje boeddhisme

8 december 2019 Uit Door admin

Je bent hard aan het blokken voor een tentamen, maar je aandacht dwaalt af. Eigenlijk ben je veel te laat begonnen. Dat gebeurt altijd en niet alleen in je studie. Dingen die jij spannend vindt stel je uit en je hebt ook zo veel sociale verplichtingen. Maar het is ook de schuld van de docent. Die is veel te laat met aanwijzingen over de lesstof. Je baalt weer enorm van jezelf. Te weinig slaap, een kort lontje naar je huisgenoten en buikpijn van de stress. Hoe moet dat straks als je solliciteert? Misschien is het tijd om eens hulp te zoeken. Er is vast wel een coach die dit probleem snel helemaal voor je oplost.

Wat hier gebeurt is dat je overal bent, behalve bij jezelf en in het nu. Anders gezegd: je bent gehecht aan dingen en gedachten die je ongelukkig maken. Boeddhisten noemen dat ‘samsara’: je geest dwaalt rond en lijdt onder zijn verlangens.

Hoe werkt dat?

Terug naar het voorbeeld. De verleiding is groot om nog maar eens een kopje koffie te pakken of Instagram te checken. Dat is het moment om te constateren dat je vastloopt en wilt vluchten. Denken dat je een hopeloos geval bent brengt je niets. Evenmin schiet je wat op met denken dat een coach het allemaal voor jou gaat fixen. Dat doet hij namelijk niet en zo creëer je de volgende teleurstelling. Het is ook niet alleen de schuld van de docent. Jij had eerder kunnen aandringen op
duidelijkheid over het tentamen. Voor zover je wel gelijk hebt, laat je dat los. Klagen verbetert je humeur namelijk niet.

Tips

  1. Oefen in alertheid. Als je merkt dat je vastplakt aan nare gevoelens, constateer dat dan hardop.
  2. Blijf erbij. Doe geen dingen die je afleiden en het vervelende gevoel verdoven.
  3. Laat het verleden los. Pieker niet over de toekomst, maar koester ook geen te hoge verwachtingen.
  4. Kijk met interesse naar je gevoel. Je hebt nu de kans om iets te leren.
  5. Blijf vriendelijk naar jezelf.
  6. Vermijd slachtofferschap en pak je verantwoordelijkheid. Geef anderen niet de schuld.
  7. Kies voor je geluk. Ook al heb je gelijk, drammen levert niets op.

Dit artikel is een bijdrage van Youngmentor, coach.