Praktische technische opleidingen

Praktische technische opleidingen

22 februari 2021 Uit Door admin

Wanneer mensen aan studeren denken dan zullen ze voornamelijk denken aan doctoren, advocaten of iets met cijfers. Dat zijn natuurlijk prima opleidingen maar we weten ook dat deze opleidingen niet voor iedereen weggelegd is. Dit heeft niet eens alles met je niveau te maken. Er zijn namelijk genoeg opleidingen die je kunt volgen die van relatief hoog niveau zijn maar die je vereisen om de handen uit de mouwen te steken. Voor veel studenten is dat prettig, die willen graag ook praktisch bezig en niet d ehele dag in de boeken zitten. Voor die studenten is een praktische technische opleiding heel geschikt: 

1) Je leert werken in een team

Afhankelijk van de opleiding die je kiest zal je leren hoe je in een team moet werken. Volg je een reguliere theoretische opleiding dan is dit veel minder het geval.  Kiezen voor een praktische opleiding zorgt ervoor dat je leert hoe je met bepaalde groepsdynamiek moet werken en hoe je opdrachten kunt delegeren aan anderen. Omdat je nooit alleen werkt is deze kennis altijd mooi meegenomen en goed toepasbaar. 

2) Je doet gelijk werkervaring op

een van de grootste voordelen van het volgen van een praktische opleiding is dat je gelijk werkervaring zal opdoen. Alle stages die je loopt en alle dagen dat je al in het echt aan het werk bent zullen goed staan op je cv. Hiermee kan je je onderscheiden van de rest. Door deze werkervaring zal je ervoor kunnen zorgen dat je zowel in je carrière als in je persoonlijke leven aanzienlijke stappen kunt maken. 

3) Praktijkgericht en direct toepasbaar

Praktische opleidingen zijn praktijkgericht (wat moet je kunnen in jouw vakgebied). Zo wordt gegarandeerd dat de opleiding aansluiting biedt op de dagelijkse praktijk.

4) Betrokken docenten uit de praktijk

De praktijk staat centraal, daarom zijn de meeste docenten vakmensen afkomstig uit het werkveld. Zij weten wat er speelt en wat de behoeften en knelpunten van de studenten én bedrijven zijn. Coachen, vragen stellen, stimuleren en uitdagen zijn daarin de belangrijkste elementen.

5) Uitstekend toekomstperspectief

Doordat er op dit moment veel vraag is naar mensen met een praktische opleiding is het super eenvoudig om na je mechatronica opleiding (of een van de vele andere opleidingen) aan de slag te kunnen. Met een reguliere opleiding heb je deze zekerheid niet, hier is namelijk minder vraag naar op dit moment doordat er zoveel mensen deze opleidingen volgen.

Wat is mechatronica?

Voorbeeld van een praktische technische opleiding is de mechatronica opleiding. Mechatronica is een combinatie van technische disciplines als elektrotechniek, elektronica, mechanische aandrijftechniek en ICT, .  Met name in de industrie spreek je bij bijna alle machines en robots van mechatronica. Met de komst van intelligente sensors (Internet of Things, EoT) speelt ook het vakgebied Informatica een grote rol. Een technicus mechatronica verzorgt service en onderhoud aan verschillende machines, installaties en apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Volautomatische melkmachines
  • Lasrobots
  • Sorteermachines
  • Kopieermachines
  • Liften

Je ziet wel dat er meer dan genoeg voordelen zitten aan het volgen van een praktische opleiding. Doordat er zoveel vraag is naar praktisch geschoolde mensen zal ook jij binnen no time over een leuke baan beschikken. Dit maakt het mogelijk om tegelijkertijd plezier te hebben in wat je doet en om ook nog eens relatief veel te verdienen. Zie het als een echte win-win situatie!