Rekenen, plotten, meten… wat weet jij nog van de rekenmachine?

Rekenen, plotten, meten… wat weet jij nog van de rekenmachine?

10 februari 2021 Uit Door admin

Na de middelbare school neem je afscheid van een aantal dingen, kluisjes in de gang, rondhangen in de hal tot je naar binnen mag, om 8u melden als je te laat was. En niet te vergeten, die ellendig grote rekenmachines. Velen onder ons zullen opgelucht ademhalen dat ze er vanaf zijn, maar er zijn altijd gelukkigen die het apparaat meenemen naar hun vervolgstudie. Weet jij het verschil nog tussen een wetenschappelijke en een grafische rekenmachine? 

Ah, die goede oude tijd!

De eerste ontmoeting met je rekenmachine was waarschijnlijk op de basisschool. Dit was de makkelijke variant, namelijk een bureau- of zakrekenmachine. We tikten cijfercombinaties in als 73083734 en 7083170. Hield je de rekenmachine ondersteboven, dan las je ‘OLIEBOL’ en ‘HELEBOEL’. Giechelend zaten we vanachter onze schooltafel te kijken naar al die geweldig cijfer- en woordcombinaties. Hoe fascinerend rekenmachines toen ook leken, inmiddels zijn we heel wat jaren verder en krijgen we te maken met talloze nieuwe varianten. De wetenschappelijke rekenmachine in de onderbouw bijvoorbeeld, die later in de bovenbouw werd opgevolgd door zijn grote broer, de grafische rekenmachine.

Wiskundige formules op de middelbare school 

Maar wat kon je ook alweer allemaal met een rekenmachine? Als leerling in de onderbouw lag de wetenschappelijke calculator in je schooltas. Deze kon niet alleen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen, maar ook allerlei ingewikkelde berekeningen maken of oplossen. Dankzij wetenschappelijke functies, zoals sinus en cosinus, tangens, standaarddeviaties en correlaties vergeleek je eenvoudig resultaten en ontdekte je allerlei patronen. Als je dacht dat dit al moeilijk was, dan kon je je schrap zetten voor het échte werk met de grafische rekenmachine. 

Toen je eenmaal over mocht naar de bovenbouw, moest dit gecompliceerde apparaat worden aangeschaft voor de steeds moeilijker wordende wiskundelessen. Vergelijkingen oplossen, overzichtelijke tabellen maken, grafieken plotten… een grafische rekenmachine zag er dankzij alle verschillende knoppen soms zelf uit als een lastige rekensom. Maar oh boy, wat had je dat uitgebreide apparaat nodig! En wanneer je al die formules eenmaal doorhad, was dat grafische ding nog best leuk, toch? 

Is de rekenmachine slechts een vage herinnering? 

Nu smartphones met allerlei moderne calculatorapps hun intrede hebben gedaan in ons dagelijkse leven, lijken rekenmachines slechts een vage herinnering. Maar niks is minder waar! Zeker niet als je een wiskundige of technische opleiding volgt, waarbij zo’n calculator nog steeds het hoogste goed is. Voor sommigen een nare droom, voor anderen een opluchting. Tot welke groep studenten jij ook behoort, met een rekenmachine op zak heb je in elk geval een maatje waar je altijd op kunt rekenen.