Studenten betalen komend studiejaar de helft van het college- of lesgeld

Studenten betalen komend studiejaar de helft van het college- of lesgeld

19 februari 2021 Uit Door admin

Studenten betalen het komend studiejaar de helft van het college- of lesgeld. Dat is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet neemt vanwege de achterstanden die in het onderwijs zijn opgelopen door de coronacrisis. De demissionaire ministers Van Engelshoven en Slob hebben vanmiddag een pakket aan maatregelen gepresenteerd voor alle schooltypen, variƫrend van het basisonderwijs tot de universiteiten.

Ov-kaart en aanvullende beurs

De Tweede Kamer vroeg het kabinet twee weken geleden nog studenten op universiteiten, hbo’s en mbo’s die studievertraging oplopen helemaal vrij te stellen van college- en lesgeld. Daar gaat het kabinet dus niet in mee. Wel mogen studenten een jaar langer gebruikmaken van hun ov-kaart als ze meer tijd nodig hebben om hun diploma te halen.

Studenten op universiteiten, hbo en mbo die hun aanvullende beurs dreigen te verliezen, krijgen een tegemoetkoming en dat geldt ook voor mbo’ers die hun basisbeurs dreigen kwijt te raken. Er komt ook meer geld voor mentale ondersteuning.

Compensatie voor hogescholen

Naast het pakket van 8,5 miljard trekken Van Engelshoven en Slob nog eens blijvend 645 miljoen euro per jaar uit om universiteiten en hogescholen te compenseren voor de toeloop aan studenten.

Doordat veel studenten nu niet kiezen voor een tussenjaar of wereldreis, zijn de studentenaantallen veel groter dan normaal. Met het extra bedrag kunnen onderwijsinstellingen meer mensen in dienst nemen, waardoor de werkdruk afneemt.

Ongekend pakket

Van Engelshoven en Slob benadrukten dat de huidige generatie leerlingen en studenten ondanks de coronacrisis alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst verdient.

“Zelfs als alle onderwijsinstellingen weer open zijn, moet er flink wat gebeuren om het onderwijs weer volledig op de rit te krijgen”, zei Van Engelshoven. Slob voegde eraan toe dat het vandaag gepresenteerde pakket “ongekend is in aard en omvang”.

Bron: nos.nl