Studenten hard getroffen door coronacrisis

Studenten hard getroffen door coronacrisis

24 november 2020 Uit Door admin

De overheid zoekt constant naar de optimale balans tussen het onder controle houden van het coronavirus en het voorkomen van een grote economische crisis. Zo is er zowel tijdens de eerste golf van besmettingen vanaf maart als tijdens de tweede golf sinds september, geen totale lockdown geweest. In de meeste branches mogen bedrijven, zolang er maatregelen zijn getroffen, doorgaan met het produceren en leveren van goederen of diensten. Bovendien kunnen bedrijven die als gevolg van de pandemie minder werk hebben loonkostensubsidie aanvragen om geen personeel te hoeven ontslaan. Dit lijkt echter voornamelijk toegepast te worden voor medewerkers met een vast contract. En dat hebben studenten meestal niet, dus zij vallen vaak buiten de boot.

Studenten profiteren niet van loonkostensubsidie

Bedrijven die te maken hebben met een omzetverlies van minimaal twintig procent, kunnen de loonkosten voor negentig procent vergoed krijgen. Maar de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft opgemerkt dat studenten hier maar weinig van profiteren. Werkgevers gaan natuurlijk ook een onzekere toekomst tegemoet, maar ze lijken er weinig aan te willen doen studenten nu aan het werk te houden of hun inkomen te garanderen. 

Bijna zeventig procent van de 18- tot 25-jarigen heeft een flexibel arbeidscontract. Deze groep is extra kwetsbaar. Werkgevers hebben er namelijk nauwelijks verplichtingen tegenover. Uitzendkrachten hebben veelal per direct hun ontslag gekregen. Daarnaast zijn mensen met een nulurencontract verwijderd van het werkrooster, en hebben zij te horen gekregen dat ze geen recht hebben op doorbetaling. De LSVb heeft afgelopen maanden dan ook honderden hulpverzoeken ontvangen op een speciaal meldpunt voor studenten die de dupe zijn geworden van de situatie.

Geld lenen voor levensonderhoud

Het levensonderhoud is momenteel een stuk goedkoper. Er wordt immers minder uitgegeven aan horeca, uitgaan en vakantie. Maar sommige studenten zullen er niet aan ontkomen (meer) te moeten lenen. Een DUO-lening is af te sluiten tegen een lage rente. Maar kom je hier niet voor in aanmerking, of leen je daar al maximaal? Onder bepaalde voorwaarden kun je mogelijk ook geld lenen bij Becam. Bij de voorwaarden moet je onder andere denken aan een minimale leeftijd van 21 jaar, en het hebben van een stabiel inkomen uit loondienst (bijvoorbeeld uit andere bijbanen).

Mogelijkheden voor het vinden van een andere bijbaan

Sommige sectoren, zoals de horeca waar veel studenten een bijbaan hebben, hebben dit jaar een grote klap gekregen door de coronacrisis. Maar er zijn wel andere functies of sectoren waarin juist veel vraag is naar extra mensen. Zo kan een student mogelijk bezorger worden voor het café of restaurant waar hij of zij eerst werkte. Supermarkten zijn ook nog steeds op zoek naar vakkenvullers en medewerkers in distributiecentra, nu mensen veel meer boodschappen kopen zowel in winkels als online.

Foto door Anna Shvets via Pexels