Studenten overwegen vaker esthetische chirurgie aan de borsten

Studenten overwegen vaker esthetische chirurgie aan de borsten

14 september 2022 Uit Door admin

Een borstvergroting, fillers of andere lichamelijke correctie, cosmetische ingrepen behoren allang niet meer tot de taboes. Uit onderzoek blijkt dat in 2018 32% van de jongeren (16 tot en met 34 jaar) het vindt kunnen om te snijden in een gezond lichaam om er mooier uit te zien. Ondertussen is dat percentage in 2022 al doorgestegen naar 51%. Een groot deel overweegt een borstvergroting of -verkleining. Hoog tijd om daarom wat meer te vertellen over deze ingrepen.

Mooi zoals je bent

Om het maar meteen te benadrukken: dit artikel heeft niet als doel om cosmetische chirurgie te stimuleren. We willen juist graag informeren over de mogelijkheden, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken. Onthoud dat je mooi bent zoals je bent en dat je een dergelijke ingreep alleen voor jezelf moet laten doen, niet voor een ander. Denk er goed over na, kies altijd voor een gevestigde kliniek en laat je tot in je puntjes adviseren. Houd er daarnaast rekening mee dat borstchirurgie normaliter pas toegestaan is vanaf 18 jaar. Tot die tijd kunnen de borsten zich namelijk nog ontwikkelen.

Borstvergroting met implantaten

De vergroting met borstimplantaten is nog altijd een van de populairste cosmetische ingrepen. Hiermee kun je de cup meerdere maten laten vergroten. Een dergelijke operatie neemt circa 45 minuten in beslag en de littekens zullen na verloop van tijd vervagen. Binnen een week vindt het grootste herstel plaats, maar je dient zo’n zes weken een sportbeha te dragen en zwaar werk en sport te vermijden. Er zijn verschillende merken borstimplantaten op de markt, dus laat je goed informeren door de kliniek en overleg welk merk én welke maat het beste bij je passen.

Borstvergroting met eigen vet

Een techniek die steeds populairder wordt is de borstvergroting met eigen vet. Dit staat tevens bekend als lipofilling van de borsten en wil zeggen dat ze opgevuld worden met vet uit je eigen lichaam. Dit wordt middels liposuctie uit bijvoorbeeld de benen of buik gehaald, gezuiverd en geïnjecteerd in de borsten. Het voordeel is dat er geen lichaamsvreemd materiaal in het lichaam komt. Je dient er echter rekening mee te houden dat middels deze techniek de borsten slechts één cupmaat vergroot kunnen worden.

Borsten laten verkleinen & liften

Niet alle dames zijn blij met grote borsten. Zij kunnen er zelfs last van ondervinden, zoals nekpijn en rugpijn. Ook kan het mentale impact hebben. Struggle je met grote borsten, of zijn je borsten ongelijk (wat overigens bij vrijwel iedereen zo is, maar bij de een valt het meer op dan bij de ander). Dan kun je een borstverkleining overwegen. Van deze ingreep moet je circa zes weken herstellen en zal bewegen zwaar zijn. De littekens vervagen na zo’n 18 maanden, maar mogelijk blijven ze altijd wel een beetje zichtbaar (ankervormig). Overigens kunnen de borsten ook enkel gelift worden. Dit wordt echter voornamelijk gekozen door vrouwen na een zwangerschap, omdat de borsten daar van kunnen gaan hangen.

Tepels of tepelhof laten corrigeren

Een tepelcorrectie wordt zowel gekozen door mannen als vrouwen. Hiervoor kun je kiezen als je de tepels of de tepelhof te groot vindt. Het biedt ook uitkomst bij ingetrokken tepels. Deze ingreep wordt minder vaak gekozen door jongeren. Je ziet de tepels immers niet zitten als je kleding draagt. Deze operatie is normaliter al binnen dertig minuten gepiept en het grootste herstel vindt al plaats binnen twee dagen.

Borstreductie door mannen

Naast een tepelcorrectie kunnen mannen ook kiezen voor een borstreductie. Eventuele lokale vetophopingen worden middels liposuctie verwijderd en de borstkas wordt meer in verhouding gebracht. Dergelijke manboobs kunnen door de jaren heen groeien (vaak vanaf het 35e levensjaar), waardoor deze ingreep minder gekozen wordt door jongeren. Ook hier geldt weer: laat je goed informeren over de behandeling.