Tot rust komen tijdens je stressvolle studie

Tot rust komen tijdens je stressvolle studie

21 juli 2021 Uit Door admin

Studeren is niet altijd even makkelijk. Naast de pittige stof, tentamens en stress over cijfers, zijn de weekenden vaak ook erg druk. Hier komt veel sociale druk, alcohol en andere middelen bij kijken. Soms is het dus beter om even uit te kunnen rusten. Zeker als je in een belangrijke maand zit met zware tentamens. Hieronder geven we je tips zodat je tussendoor toch genoeg rust kunt krijgen.

Switchen van locaties

Voor veel mensen kan het erg voordelig zijn om het studeren en werken buiten de deur te doen. Zeker als je een studentenkamer hebt is dit van belang. Je wil er namelijk voor zorgen dat je hersenen je appartement of kamer zien als locatie om uit te rusten en plezier te beleven. Als je al het werk en leren thuis doet, gaan je hersenen zich hier langzaam op aanpassen. Thuis ga je meer stress voelen, doordat je hersenen zich klaarmaken voor een drukke, lange dag. Ook als je die dag even niets wil doen dus. 

Zorg dat je werk, school en privé goed gescheiden houdt. Ga bijvoorbeeld wat vaker op school, buiten of in de bibliotheek leren. Is dit geen goede keuze voor jou? Zorg dan dat je in ieder geval een aparte kamer of een apart plekje in je woning hebt voor dit soort activiteiten. Uiteindelijk is dit een stuk beter voor je concentratie, gezondheid en ritme.

Nee leren zeggen

Met de sociale druk op en buiten de universiteit, is ‘Fear of Missing Out’ een groot probleem onder jongeren. Door de komst van sociale media is dit nog een stuk groter geworden. Als jong persoon wil je liever niet te veel leuke avonden missen, omdat je bang bent dat je leuke herinneringen en connecties misloopt. Er is echter niets mis met soms ‘nee’ zeggen tegen een avond uitgaan of bij iemand afspreken. Iedereen moet soms wel eens een avond missen en daar is niets mis mee. Uiteindelijk is het belangrijker om af en toe goed uitgerust te zijn, lekker in je vel te zitten en goede resultaten te halen tijdens je studie. Uiteindelijk valt het altijd natuurlijk wel mee hoeveel je mist. De angst en anticipatie zijn vooral het probleem. Maar leuke avonden komen er nog genoeg.

Voldoende afleiding en rust

Het tegenoverstelde is ook waar. Als je drukke, zware weken tegemoet ziet, lijkt het vaak logisch om dag en nacht aan je project te werken, of te leren voor je tentamen. Het is echter veel beter om soms ook even wat afleiding te zoeken. Ga tussendoor even een leuke film of serie kijken, zorg dat je een paar uurtjes bezig bent met een leuke hobby of ga een dagje wat leuks doen. Is er een leuke voetbalwedstrijd op de televisie? Zet wat geld in met de hulp van voetbal tips en leg je focus zo even op heel iets anders. Door dit te doen zul je uiteindelijk meer energie hebben voor het leren en werken. Ook sla je hierdoor informatie beter op, omdat je hersenen tussendoor ook even wat rust gunt. Het is belangrijk om een goede balans hierin te vinden, zodat je zo productief mogelijk bent