Verrassende superfoods die studenten in examentijd een welkome boost geven

Verrassende superfoods die studenten in examentijd een welkome boost geven

28 juni 2021 Uit Door admin

Sloten koffie, pilletjes van bij de lokale apotheker of energiedrankjes, iedere student heeft wel zijn eigen middeltjes om die zware examentijd door te komen. Als je uren doorgebracht hebt voor de laptop of met je neus in de boeken, is het logisch dat je aandacht verslapt. Maar dat mag niet. Je hebt nog zoveel te studeren. Het examenschema aan de muur vestigt daar aanhoudend je aandacht op. Een middeltje om het brein te voeden en de concentratie te verhogen, kan het verschil maken. Merk je dat jouw sapjes niet het gewenste effect opleveren? Probeer dan eens deze middeltjes. 

Kruiden die het brein energie geven 

Al eeuwen worden kruidenmengsels gebruikt om de geest te verrijken en te verruimen. En dan hebben we het niet altijd over het soort dat je in de coffeeshop koopt. Wiet uit autoflowering wietzaden heeft vaak net niet het gewenste effect. Onderzoek heeft uitgewezen dat een joint roken de creativiteit kan bevorderen maar alleen bij een kleine groep mensen die anders niet creatief zijn. Studenten die een creatieve studie volgen, zijn meestal al van nature creatief en zullen geen positief effect ondervinden. Kruiden die de geest een boost geven zijn ginseng, salie, guarana, bacopa monnieri en pepermunt. Je hoeft zelfs geen muntje te eten. Alleen al de geur van pepermunt verhoogt de alertheid. 

Bessen en citrusvruchten bevorderen academische prestaties 

Er zijn aanwijzingen dat citrusvruchten, bosbessen, aardbeien en bramen de mentale prestaties verbeteren door de bloedtoevoer naar de hersenen te vergroten. Ze verbeteren de productie van zenuwcellen en cellulaire processen waardoor je gemakkelijker kan leren en de leerstof onthouden. Er is al onderzoek naar gedaan maar op kleine schaal. Smoothies van 400 ml op basis van bosbessen, aardbeien, frambozen en bramen leidden tot snellere responstijden op aandachts- en taakwisselingstests en hielpen deelnemers de concentratie en de nauwkeurigheid gedurende 6 uur langer te behouden dan bij de placebogroep 

Favoriet van de snoepers: donkere chocolade 

Ben jij een van de vele Nederlanders die elke dag zijn dosis chocolade nodig heeft? Bevredig de zoetekauw in jou door naar pure chocolade te grijpen in plaats van de melkchocolade. Donkere chocolade is een goudmijn aan flavonoïden. Deze helpen de bloedstroom naar je hersenen te vergroten. Je geheugen staat op scherp, je reactietijd versnelt, je kan de aandacht langer vasthouden en je bent beter in staat problemen op te lossen. Dat je gewicht wat toeneemt in examentijd zal niemand je kwalijk nemen. 

Je afzonderen met knoflook 

Stoor jij je er ook aan dat er om de haverklap iemand je kamer binnenwandelt om ‘pauze te nemen’ of wat te vragen? Het antwoord daarop is knoflook. Knoflook is gekend om zijn anti-kanker en anti-infecterende eigenschappen maar weinigen weten dat de extracten van verse knoflook een sleutelrol spelen bij het verbeteren van de cognitieve functie. Als je er genoeg van eet, houdt het gelijk anderen weg die je komen afleiden tijdens het studeren. 

Superfoods zijn geen wondermiddeltjes. De enige manier om te slagen, is genoeg studeren. Ze helpen wel een dipje te overwinnen.