Verrassing uit brexitdeal: VK stopt met uitwisselingsprogramma Erasmus+

Verrassing uit brexitdeal: VK stopt met uitwisselingsprogramma Erasmus+

6 januari 2021 Uit Door admin

In de brexitdeal zat voor onderwijsinstellingen en studenten een verrassing: het Verenigd Koninkrijk doet niet meer mee met het programma Erasmus+. Daarmee kunnen Nederlandse studenten en docenten op uitwisseling in het buitenland, maar het Europese programma gaat verder zonder het VK. Het collegegeld in het VK stijgt voor Europeanen met duizenden ponden per jaar, waardoor mogelijk meer internationale studenten in Nederland gaan studeren.

Universiteiten, hogescholen en mbo-opleidingen zijn verrast omdat de Britse regering volgens Martin Paul, voorzitter van het college van bestuur van Universiteit Maastricht (UM), eerder liet doorschemeren mee te blijven doen: “En dat er ten minste een langere overgangsperiode zou zijn. Als ze dat over kabeljauw kunnen afspreken, moet dat ook over studenten mogelijk zijn.”

Paul zegt de beslissing te betreuren: “Het VK heeft prachtige universiteiten, de top van Europa. Onze studenten studeren daar graag.” Zijn Britse collega’s waren volgens Paul even verrast als hij. “Het VK denkt na over een nieuw programma, maar zoals het er nu uitziet, zal dat eenzijdig zijn. Het heeft als doel hun studenten te sturen, maar geen te ontvangen. De samenleving daar wordt meer anti-Europa, en meer global Britain. Dit past daar helaas bij.”

Wat is het Erasmus-programma?

Het in 1987 opgerichte Erasmus-programma (officieel: Erasmus+) heeft als doel om Europeanen met elkaar te verbinden. Door Erasmusbeurzen kunnen studenten een aantal maanden – met een maandelijkse beurs – in een ander Europees land een aantal vakken volgen. Verder leidt het programma ook tot uitwisseling van docenten, promovendi en kennis. Naast EU-landen doen ook Noord-Macedonië, Servië, Noorwegen, IJsland, Turkije en Liechtenstein mee.

In 2018 gingen 30.218 Nederlandse studenten op Erasmus-uitwisseling, waarvan 2.309 naar het VK. Na Spanje is het VK de populairste bestemming voor Nederlandse studenten. Ook onder Britse studenten was Erasmus populair. In 2018 vertrokken er 17.048 Britse studenten naar het buitenland. Nederland stond op de vijfde plek van meest populaire bestemmingen.

Meestal werden er zo’n 180 Britse en 180 Nederlandse studenten ‘uitgewisseld’ tussen de Universiteit Maastricht en Britse universiteiten. Dit jaar was dat door corona wat minder.

Ineke Sluiter, directeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), noemt de beslissing onhandig en omslachtig, maar denkt dat het uiteindelijk wel goed komt. “Het is wel ontzettend jammer dat geld dat naar onderzoek had kunnen gaan, nu naar logistiek gaat. Zonde.”

Meer toestroom internationale studenten

De kans is groot dat Nederlandse onderwijsinstellingen de komende jaren een extra toestroom van internationale studenten krijgen. Uit een enquête van afgelopen juni onder 2500 EU-studenten komt naar voren dat als het collegegeld in het VK te hoog wordt, 49 procent van de respondenten voor Nederland wil kiezen. Maastricht University zag dit jaar vanwege een naderende brexit het aantal internationale studenten al met 18 procent toenemen. Dat er in ons land in het Engels les wordt gegeven draagt bij aan de populariteit.

Bron: NOS.nl

Meer informatie over studeren in het buitenland vind je op MijnStudentenleven