Vervolgstudie of werken?

Vervolgstudie of werken?

8 januari 2023 Uit Door admin

Na het behalen van je middelbare school diploma ligt de wereld voor je open. Maar wat ga je doen? Ga je een vervolgopleiding doen of ga je werken? Of ga je iets heel anders doen en neem je een tussenjaar? De mogelijkheden zijn eindeloos. De meeste mensen gaan ervan uit dat het volgen van een studie na het behalen van je diploma een logische stap is. Maar welke studie kies je dan? En wat als studeren je niet ligt en je liever meteen aan het werk gaat? Of dat je het nog niet precies weet en beide wilt uitproberen?  

Studies vergelijken

Het kiezen van een vervolgstudie is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is immers zoveel keuze. Een enkeling weet al op jonge leeftijd wat zijn of haar droombaan is. Maar voor de meeste jongeren blijft dit een van de moeilijkste keuzes die je op jonge leeftijd al moet maken. Ga je voor het HBO of de universiteit? Kies je voor een studie die je leuk lijkt of kijk je meer naar de beroepen die je met de studie kunt doen? En kies je dan voor banen waar veel werk te verwachten is zoals in de ICT, zorg en techniek of kies je eerst een meer algemene studie als Economie, Recht of Communicatie om je later te specialiseren?

Het is belangrijk om goed de tijd te nemen om je in te lezen in de verschillende mogelijkheden. Doe bijvoorbeeld een beroepskeuzetest om erachter te komen welke beroep bij jou past. Ga in gesprek met iemand uit het werkveld en je familie- en kenniskring, maar ook met je decaan of een docent. Vergeet vooral ook niet zo veel mogelijk open dagen en meeloopdagen van opleidingsinstituten te bezoeken om een goede indruk te krijgen. 

Of toch meteen werken? 

Is het studeren niet voor jou weggelegd of wil je liever meteen praktisch aan de slag? Dan kun je er ook voor kiezen om meteen te gaan werken. De voordelen hiervan zijn natuurlijk het geld dat je direct verdient en de werkervaring die je meteen op doet. Daarnaast ben je niet meer gebonden aan groepsopdrachten, tentamens en studeren in het weekend. Wanneer je meteen gaat werken hoeft het niet te betekenen dat je nooit meer iets leert. Je kunt vaak via je werk allerlei cursussen en vervolg opleidingen volgen. En onthoud, je keuze voor werk is nooit definitief: je kunt jezelf later altijd nog om laten scholen tot ICT’er, leraar of iets heel anders.

Traineeship

Een hele mooie combinatie van werken en leren is een traineeship. Hierbij werk je meestal 4 dagen in de week en heb je 1 dag in de week opleiding. De opleiding kan variëren van het volgen van allerlei cursussen tot een echte HBO of universitaire opleiding. Zo kun je met een traineeship bijvoorbeeld de ICT in zonder diploma, daar ervaring op doen en ontdekken welke rol bij je past en na een paar jaar met een mooi diploma verder groeien. Een hele aantrekkelijke optie dus!

Geen goed of fout 

Of je er nu voor kiest om door te studeren of meteen te gaan werken, er is geen goede of foute keuze. De een is nooit uitgeleerd en zit het liefst de hele dag in de boeken terwijl de ander niet kan wachten tot hij of zij kan stoppen met school en kan gaan werken. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt die bij jou past. Leer jezelf dus goed kennen, praat met anderen en probeer dingen uit.