Autoverzekering afsluiten

Als je een autoverzekering af wilt gaan sluiten is het handig om een aantal zaken in gedachten te houden. Vergelijk bijvoorbeeld altijd de polisvoorwaarden van de verschillende verzekeraars met elkaar. Kies hierna de verzekering die het beste op jouw wensen en behoeften aansluit. Dit hoeft niet altijd de goedkoopste te zijn. De goedkoopste is namelijk niet altijd de verzekering met de dekking die het beste bij jou past. Lees hier meer over het vergelijken van autoverzekeringen voor studenten.

Hoeveel betaal ik en waarom?

De hoogte van de premie wordt bepaald door verschillende zaken. Sommige verzekeringsmaatschappijen maken bijvoorbeeld onderscheid in leeftijd. Mensen die ouder zijn dan 24 betalen dan bijvoorbeeld een andere premie dan jongeren die jonger zijn dan 24. Als er onderscheid gemaakt wordt tussen jongeren onder en boven de 24 betalen jongeren onder de 24 over het algemeen een hogere premie. Deze jongeren worden gezien als onervaren bestuurders waarbij het risico op schade hoger is. De tijd dat je een rijbewijs hebt is dan ook van invloed op de hoogte van je premie.

Meestal geldt dat de premie voor je verzekering hoger is naarmate de marktwaarde van je auto hoger ligt. De marktwaarde van je auto wordt bepaald door middel van afschrijvingen op de aankoopwaarde van je auto. Bij duurdere auto’s is de premie hoger omdat deze duurder zijn om te repareren en omdat deze vaker gestolen worden.

Verder is het gewicht van de auto en het aantal kilometers wat je per jaar rijdt van invloed op de hoogte van je premie. Zelfs je woonplaats kan van invloed zijn op de hoogte van je premie. Woon je in een stad dan heb je meer kans op een ongeluk of dat je auto gestolen wordt. Hierdoor is je premie hoger dan voor iemand die op het platteland of in een dorp woont.

No-claim korting

De premie wordt meestal lager als je lange tijd rijdt zonder schade te maken. Andersom gaat de premie vaak omhoog als je vaak schade maakt. Dit is een no-claim korting, tegenwoordig wordt dit een bonus-maluskorting genoemd. Per verzekeringsmaatschappij kan het systeem van kortingen verschillen. Kijk hiervoor goed in de polisvoorwaarden. Vaak vraagt een autoverzekeraar bij het afsluiten van een verzekering naar het aantal jaren dat je schadevrij rijdt.Je kunt bij het wisselen van verzekeringsmaatschappij namelijk vaak je schadevrije jaren meenemen naar de nieuwe verzekeraar.

Tenslotte heeft ook de hoogte van je eigen risico invloed op de hoogte van je autoverzekeringspremie. Kies je een hoger eigen risico dan is je premie lager, en andersom. Meestal is het mogelijk om je autoverzekering uit te breiden met een rechtsbijstands- of inzittendenverzekering. Bij een inzittendenverzekering zijn de bestuurder en de inzittenden verzekerd bij blijvende invaliditeit of, in het ergste geval, overlijden als gevolg van een ongeval. Bij een rechtsbijstandverzekering worden je kosten gedekt die je maakt tijdens een juridisch conflict als gevolg van een ongeval met je auto.

Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je eerst bepalen welke dekking je wilt, van beperkt tot uitgebreid. Lees hier meer over de dekkingen die bestaan en welke te kiezen.

Overzicht autoverzekeringen
Univé Geen winstoogmerk en altijd in de buurt met 110 winkels


Direct naar Univé.nl


Centraal Beheer Autoverzekering


Direct naar Centraal Beheer.nl


Inshared autoverzekering Gemiddelde beoordeling 8.1


Direct naar Inshared.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *