Vijf tips voor het kiezen van je verzekeringen

Vijf tips voor het kiezen van je verzekeringen

19 februari 2017 Uit Door admin

Als student moet je natuurlijk bepaalde verzekeringen hebben. Zo is de zorgverzekering verplicht, is een WA-verzekering heel praktisch en kan ook een inboedelverzekeringen handig zijn. Heb je een auto, dan dien je hiervoor natuurlijk ook een autoverzekering af te sluiten. Deze vijf tips helpen je met het kiezen van de verzekeringen die je nodig hebt en het vinden van de goedkoopste aanbieder om zo voordelig mogelijk uit te zijn.

1. Verplichte verzekeringen

Sommige verzekeringen zijn verplicht. Zo moet je bijvoorbeeld altijd een zorgverzekering hebben. Als je niet verzekerd bent, kan dat zelfs een boete opleveren! Er is maar één uitzondering: als je vanwege je geloofsovertuiging geen verzekering mag hebben (bijvoorbeeld als je Jehova’s getuige bent) hoeft het niet, dan krijg je vrijstelling. Je kunt echter niet zomaar de verzekering ontlopen onder het mom van geloofsovertuiging: je moet kunnen aantonen dat je daadwerkelijk lid bent van de gemeente en voldoen aan de bijbehorende verplichtingen. De tweede verzekering die verplicht is, is de motorvoertuigen verzekering. Die geldt onder andere voor je auto, scooter en motor. Behalve deze twee verzekeringen is geen enkele verzekering in Nederland verplicht, als zijn een aantal andere wel verstandig.

2. Verstandige verzekeringen

Afgezien van de twee verplichte verzekeringen, zijn er nog een paar verzekeringen die vrijwel iedereen in Nederland heeft omdat ze bijzonder verstandig zijn. Een van deze verzekeringen is de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering, die schade dekt die je bij anderen veroorzaakt. Wanneer je bijvoorbeeld een raam breekt bij een vriend, een duur kunstwerk in de winkel of iemand per ongeluk pijn doet, wordt dit gedekt door die verzekering. Omdat de aansprakelijkheidsverzekering zo goedkoop is, is dit zeker een aanrader! Verder is een inboedelverzekering ook verstandig, want dan is je inboedel gedekt tegen brand, diefstal en andere voorkomende schade.

3. Verzekeringen uitsluiten

Er zijn genoeg lijsten met mogelijke verzekeringen te vinden bij de verschillende verzekeraars. Streep af wat je sowieso niet nodig hebt. Zo hoef je geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten (je bent nog jong en hebt waarschijnlijk geen eigen huis), je hebt alleen een tandartsverzekering nodig als je elk jaar hoge tandartskosten hebt, je hoeft geen aanvullende dekkingen aan te zetten bij je autoverzekering en je hebt ook geen uitvaartverzekering nodig. Als je al deze verzekeringen schrapt, kan je dat heel wat geld besparen. Bekijk gewoon hoeveel risico je loopt – het risico op brand in huis is in studentenhuizen relatief groot, maar de kans dat jij in een ingewikkelde rechtszaak terecht komt is verwaarloosbaar klein.

4. Zoek voordelige verzekeringen voor studenten

Nu heb je een lijstje van 1 of 2 verplichte verzekeringen en een aantal verstandige verzekeringen die je wilt afsluiten. Op basis hiervan zoek je de voordeligste verzekeraar. Er zijn bijvoorbeeld speciale goedkope zorgverzekeringen voor studenten, maar er zijn ook verzekeraars die het hele pakket verzekeringen dat jij wilt goedkoop aanbieden aan studenten. Er is ook een praktische website die je hierbij kan helpen: Vergelijkdezorgverzekeringen is een handige vergelijker die je snel laat zien waar jij je het goedkoopst kunt laten verzekeren.

5. Vraag zorgtoeslag aan

Uiteraard is het niet alleen belangrijk om een goedkope verzekeraar te vinden: ook ga je zorgtoeslag aanvragen. Studenten hebben hier standaard recht op, tenzij ze teveel bijverdienen. Die grens ligt echter zó hoog dat studenten vrijwel altijd in aanmerking komen voor zorgtoeslag, wat je zo’n 60 euro per maand kan opleveren. Als je dan ook nog eens goedkoop verzekerd bent, kost het je uiteindelijk helemaal niet zoveel geld.

Het lijkt alsof je je helemaal scheel betaalt aan verzekeringen, maar in feite valt dat nogal mee als je geen overbodige verzekeringen hebt afgesloten. Bovendien dekken de verzekeringen bedragen die je zelf nooit zou kunnen betalen als je geen verzekering had. Zo kost het al ruim 3000 euro als je geopereerd moet worden en een nachtje in het ziekenhuis moet blijven. Moet je er met een ambulance heen, dan wordt je avontuur nog veel duurder. Zorg dus voor een goede en goedkope verzekering, zodat je een stuk minder risico loopt.