Waar moet je aan denken bij het regelen van een uitvaart?

Waar moet je aan denken bij het regelen van een uitvaart?

28 mei 2023 Uit Door admin

We hopen dat het ver weg van jullie is maar eens zal het gebeuren: het overlijden van een van je ouders of een andere naaste. Mogelijk word je dan gevraagd mee te helpen met de uitvaart of zelf de organisatie van de uitvaart op je te nemen. Een overlijden is, hoewel  wellicht niet altijd onverwacht, altijd een verdrietige en ook een hectische periode. Want er moet in korte tijd veel gebeuren en je hebt hier geen ervaring mee. Wat komt er eigenlijk kijken bij een uitvaart regelen? Hierbij een overzicht, zie het maar als een naslagwerk wat je altijd terug kunt vinden op onze site maar hopelijk niet op korte termijn nodig hebt.

Locatie

In korte tijd moeten er een heleboel keuzes gemaakt worden. Het begint bij de keuze voor een crematie of begrafenis. En vervolgens waar de uitvaart zal plaatsvinden. Misschien wil je alles bij elkaar, zowel de ceremonie als de borrel. Of heb je juist een speciale locatie op het oog.

Een dag kiezen

Wettelijk moet een uitvaart binnen 6 werkdagen gebeuren, waarbij het weekend en feestdagen niet meetellen. Daarbinnen kun je een dag kiezen en ook het moment van de dag. De één heeft de voorkeur voor ’s ochtends want dan is het maar achter de rug en de ander kiest voor het einde van de middag zodat er wat meer tijd is om na te praten.

Gasten uitnodigen

Vervolgens ga je de gasten uitnodigen. Hier heb je een rouwkaart voor nodig die meestal een foto, een mooie zin, spreuk of stukje tekst bevat en de praktische zaken zoals locatie en tijdstip van de uitvaart. Als je geen inspiratie hebt, er zijn vele voorbeelden. De rouwkaart stuur je met speciale enveloppen zodat ze snel verstuurd worden.

Kist uitkiezen

Je zult een kist moeten uitkiezen. Hier zijn ook weer vele varianten mogelijk wat betreft materiaal, kleur, afwerking zodat het helemaal op de persoonlijke wensen afgestemd kan worden.

Sprekers

Het is gebruikelijk dat een aantal mensen gaan spreken en mooie herinneringen ophalen. Misschien wil je zelf ook wel het woord nemen. Dit is vaak heel mooi en maakt het afscheid persoonlijk. Zorg er wel voor dat er niet teveel sprekers zijn en dat ze hun verhaal een beetje beperkt houden. En het is verstandig 1 iemand aan te wijzen die als een soort ceremoniemeester kan optreden, de sprekers aankondigt en de tijd in de gaten houdt. Dit kun je zelf doen maar ook aan de uitvaartbegeleider overlaten.

Foto’s delen

Om het afscheid persoonlijk te maken worden er vaak voor, tijdens en na de uitvaart foto’s getoond die een mooi beeld van het leven laten zien. Als je dit ook wilt begin op tijd, of vraag iemand anders dit te doen, met het verzamelen van foto’s en waar nodig het digitaliseren er van zodat het op een groot scherm getoond kan worden.

Duurzaamheid

Wist je dat er ook bij uitvaarten steeds meer mogelijk is op het gebied van duurzaamheid? Zo zijn steeds meer kisten van duurzaam hout en volledig afbreekbaar. En kun je bijna altijd voor vegetarische hapjes kiezen voor bij de borrel na afloop. Verdere stappen op duurzaamheidsgebied zijn in ontwikkeling zoals je kunt lezen in dit artikel.

Zelf regelen of uitbesteden

Je kunt de hele uitvaart en alles wat daar bij komt kijken zelf regelen zodat je alles helemaal in eigen hand houdt. Maar wellicht is het beter om hulp in te schakelen van een professionele organisatie zoals Ename uitvaartzorg, Die weten goed wat er geregeld moet worden, kunnen advies geven, hebben voorbeelden én hebben de contact om zaken snel voor elkaar te krijgen. Dit neemt je veel van het praktische werk uit handen wat vaak wel prettig is in zo’n verdrietige periode

Kosten

Een waardig afscheid is mooi en kan het verdriet verzachten. En kost ook geld natuurlijk, voor de locatie, de kist, bloemen en kaarten. Door middel van een uitvaartverzekering kun je jezelf verzekeren voor de kosten van een uitvaart. Wij hebben hier al eens over geschreven, waarbij zo’n verzekering voor studenten niet perse nodig is (hoewel dit altijd een persoonlijke afweging blijft). Maar het kan geen kwaad het er eens met je ouders over te hebben. Of ze wel of niet  een uitvaartverzekering hebben en eigenlijk in het algemeen wat hun wensen voor hun uitvaart zijn. Misschien niet makkelijk om over te beginnen maar het kan tot mooie gesprekken leiden.