Waarom is Ethereum een interessante crypto voor de toekomst?

Waarom is Ethereum een interessante crypto voor de toekomst?

29 september 2021 Uit Door admin

Tegenwoordig komen er steeds meer cryptobeleggers bij. Dat komt doordat de waarde van veel crypto’s de laatste jaren flink gestegen is, en dat deze beleggers hopen dat dit in de toekomst opnieuw zal gebeuren. Bitcoin is een voorbeeld van één van de crypto’s waarvan de waarde de laatste jaren ‘geëxplodeerd’ is. De waarde van Bitcoin is in de laatste 5 jaar namelijk bijna verduizendvoudigd tot een waarde van ongeveer 50.000. Daarna is de Bitcoin koers wel gedaald doordat enkele regeringen de crypto willen boycotten, en Tesla Bitcoin niet meer accepteert als betaalmiddel omdat het niet milieuvriendelijk is. 

Dat Bitcoin niet milieuvriendelijk is, is niet het enige probleem van de crypto. Het is daarom interessant om eens te kijken naar andere crypto’s die beter scoren op het vlak van milieuvriendelijkheid en de andere vlakken waarop Bitcoin het slecht doet. Deze crypto’s zouden in de toekomst immers even veel of zelfs meer waard kunnen worden dan Bitcoin. Ethereum is zo’n crypto. De Ethereum koers is in een jaar tijd ongelofelijk hard gestegen. Maar op welke vlakken doet Ethereum het beter, en hoe komt dat? We beantwoorden het in dit artikel!

Crypto staking: proof of stake vs. proof of work

Misschien heb je al wel gehoord van crypto staking. Tegenwoordig bestaan er twee soorten systemen die crypto’s hanteren: proof of stake en proof of work. Maar wat zijn proof of stake en proof of work, wat zijn de voor- en nadelen ervan, en wat is het verschil tussen de twee? Je vindt de antwoorden hieronder!

Wat is Proof of work?

Net zoals Bitcoin, maakt Ethereum gebruik van een systeem genaamd “proof of work”. Proof of work staat ook wel bekend als “mining”. Hierbij gebruiken mensen rekenkrachten oftewel miners om het netwerk actueel te houden. In ruil hiervoor krijgen deze mensen nieuwe tokens.

Wat zijn de nadelen van proof of work?

Proof of work heeft wel enkele nadelen. Het vereist bijvoorbeeld heel veel energie, wat ervoor zorgt dat de crypto’s niet milieuvriendelijk zijn. Milieuvriendelijkheid is tegenwoordig wel een zeer belangrijk onderwerp in de cryptowereld. Zo daalde de waarde van Bitcoin drastisch toen Elon Musk bekendmaakte dat zijn bedrijf Tesla geen Bitcoin meer accepteert, aangezien de crypto slecht is voor het milieu.

Wat is proof of stake?

De milieuvriendelijkheid van een crypto speelt vandaag de dag dus een grote rol voor de waarde van deze digitale munt. Bitcoin en andere crypto’s moeten dus op zoek naar een oplossing, die minder energie verbruikt en dus milieuvriendelijker is. 

Ethereum lijkt deze oplossing gevonden te hebben. Ethereum zal in het begin van het jaar 2022 namelijk overschakelen naar proof of stake. Bij dit systeem dragen gebruikers bij aan het actueel houden van het netwerk, door een bepaalde hoeveelheid tokens of digitale munten te storten in dit netwerk. Deze storting wordt een “stake” genoemd.

Wat zijn de voordelen van proof of stake?

Doordat er geen rekenkrachten meer nodig zijn, worden de vervuilende miners overbodig. Dit zorgt ervoor dat het energieverbruik van Ethereum fors zal dalen, heel fors zelfs: de crypto zal ongeveer 99,95% minder energie verbruiken. Dat zorgt ervoor dat het verbruik van Ethereum niet meer vergelijkbaar zal zijn met dat van een klein land, maar wel met dat van een klein dorp met 2.000 inwoners. Een immens verschil dus!

EIP-1559

Door de toekomstige overschakeling naar proof of stake, zal Ethereum dus een milieuvriendelijke crypto worden. Dat is geweldig voor de Ethereum koers in de toekomst, maar er zijn nog andere zaken die ervoor zorgen dat de toekomst van de Ethereum koers er gunstig uitziet. EIP-1559 is één van die zaken. Maar wat is EIP-1559, en wat zijn de voordelen ervan? We beantwoorden het hieronder!

Wat is EIP-1559, en wat zijn de voordelen van EIP-1559?

Ethereum won de laatste jaren aan populariteit, dat brengt niet alleen voordelen met zich mee. De populariteit creëert namelijk lange transactietijden en hoge vergoedingen voor miners. Dit roept frustraties op bij de gebruikers van Ethereum, en schaadt de reputatie van de crypto. EIP-1559 moet hier verandering in brengen.

De bedoeling van EIP-1559 is om transacties efficiënter te laten verlopen en Ethereum schaarser te maken. En dat blijkt een succes! Op de dag van de lancering van EIP-1559, werden immers zo’n 6.000 ETH verbrand, en 12.000 nieuwe gemined. Door de verbranding komen er dus elke dag veel minder Ethereums bij (een daling van ongeveer 50%).

Conclusie 

Ethereum zal door middel van de overschakeling naar proof of stake en EIP-1559 in de toekomst milieuvriendelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Het energieverbruik zal namelijk, net zoals de fees, zeer laag liggen. Dit maakt de Ethereum koers dus zeer interessant in de toekomst, en dat terwijl de waarde van de crypto veel lager is dan die van andere crypto’s zoals Bitcoin. Hierdoor denken veel mensen en experts dat Ethereum ondergewaardeerd is, en dat de Ethereum koers in de toekomst dus fors zal stijgen. Wie veel winst wilt maken met het beleggen in crypto, moet Ethereum dus zeker in de gaten houden!