Wat is F.I.R.E. en is het geschikt voor studenten?

Wat is F.I.R.E. en is het geschikt voor studenten?

1 februari 2021 Uit Door admin

De laatste tijd hoor en lees je steeds vaker over F.I.R.E.. Maar wat is het en wat kunnen studenten er mee? Het  staat voor Financially Independent & Retire Early. Een uit Amerika afkomstig fenomeen wat staat voor financiële onafhankelijkheid. Niet in de traditionele zin van villa’s met zwembaden, grote auto’s en kasten vol met dure kleren. Maar meer bewustwording van je uitgaven en inkomsten zodat je eerder kunt stoppen met werken als je wilt. Meer vrijheid en onafhankelijkheid dus dan bling bling. Om FIRE te bereiken kun je het beste zo vroeg mogelijk beginnen, ook al heb je nu als student weinig geld. Dat leggen we uit.

Om FIRE te worden komt het er simpel gezegd op neer dat je geen schulden hebt, dat je minder uitgeeft dan er binnen komt en dat je het verschil voor je aan het werk zet. Dat is niet voor iedereen haalbaar maar toch voor meer dan velen.

FIRE bestaat uit een aantal stappen:

1) Geldstroom in kaart brengen

Begin bij het begin en breng je inkomsten en uitgaven in kaart. Gebruik bv een (digitaal) kasboekje. 

2) Meer inkomen, verlagen uitgaven

Kijk vervolgens waar je je inkomsten kunt verhogen (bv door wat meer uren te werken, zonder dat dit ten koste gaat van je studie natuurlijk) en je uitgaven kunt verlagen. Voorbeelden:

  • Kijk kritisch naar abonnementen op kranten, sportclubs, apps als Spotify, Strava, Netflix, Swapfiets. Heb je het echt nodig? Prima. Zo niet, zeg het op.
  • Kijk kritisch naar je overige uitgaven en wees eerlijk wat je echt belangrijk vindt. Uit onderzoek blijkt dat een dure jas, telefoon, auto maar even geluk geeft (je bent snel gewend en er is altijd wel iemand met een nog duurdere). Belevenissen zoals een vakantie, avondje uit geven langer geluk.

3) Zet wat geld opzij

In FIRE kringen heet dit: betaal jezelf eerst. Het blijkt namelijk dat de meeste mensen ( maakt niet uit hoeveel ze verdienen) de neiging hebben alles uit te geven. Natuurlijk aan noodzakelijke dingen maar ook aan onzindingen. Het idee is dat als je eerst wat van je inkomen opzij zet, je dat verder niet zo merkt in je uitgaven (omdat de rest toch opgaat aan onzinuitgaven). Natuurlijk heb je als student weinig inkomsten. Maar als jezelf er aan went om elke maand eerst iets opzij te zetten, al is het €10, dan zul je zien dat het na tijdje lukt weer iets meer opzij te zetten. En je geld groeit aan door rendement (zie het volgende punt).

4) Beleg, om rendement te maken

FIRE mensen maken gebruik van wat Einstein het 8e wereldwonder noemde: het rente-op-rente effect. Als je je geld belegt maak je rendement, en een jaar later maak je rendement over je inleg én het rendement van het 1e jaar. En zo door. In het begin zal dit nog weinig zijn maar als je je geld lang laat staan gaat het steeds sneller. Vandaar dat het loont om al vroeg te beginnen.

Maar hoe kom je aan rendement nu de rente op spaarrekening zo laag is? Wij zijn geen experts dus lees je in en laat je goed informeren, maar zelf kiezen we voor risicospreiding door te beleggen in brede fondsen. Dan wordt er belegd in veel bedrijven, wat wil zeggen dat je met aandeel in zo’n fonds je eigenlijk een heleboel kleine stukjes aandeel in veel bedrijven koopt. Zodat je niet meteen al je geld kwijt bent als 1 bedrijf in de problemen komt.

Bedenk: met FIRE kies je voor de lange termijn. Beleg daarom elke maand een beetje in iets stabiels en blijf er verder van af. Dat is wat anders dan elke dag aandelen of Bitcoins of wat dan ook te kopen en verkopen. Dat is speculeren.

Is FIRE wat voor studenten?

Zeker! Ook al heb je als student weinig geld, het is juist dan belangrijk om er grip te krijgen en bewust te kiezen waar je het aan uitgeeft. En door het rente-op rente effect is het zinvol vroeg te beginnen. Zie het verder vooral ook als een uitdaging en een spel; sla niet door en vergeet niet te leven!

Wil je meer lezen over F.I.R.E? Dan is is dit een goed artikel van Financieel Onafhankelijk Blog