Wat verandert er voor jouw zorgverzekering zodra je 18 wordt?

Wat verandert er voor jouw zorgverzekering zodra je 18 wordt?

9 september 2022 Uit Door admin

Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je nog geen 18 bent, ben je automatisch meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders of verzorgers. Bereik je binnenkort de leeftijd van 18 jaar? Dan verandert er het een en ander voor jou. Wij kunnen ons voorstellen dat je niet precies weet wat er verandert. Daarom vertellen we je in deze tekst wat de gevolgen voor jouw zorgverzekering zijn als je 18 jaar wordt.

Je moet zelf een zorgverzekering afsluiten

De grootste verandering voor jouw zorgverzekering als je 18 jaar wordt is dat je zelf zo’n verzekering af moet sluiten. Vanaf deze leeftijd ben je namelijk niet meer meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. De minimale zorgverzekering die je af dient te sluiten is de basisverzekering. De overheid bepaalt welke zorg er vergoed wordt in de basisverzekering. Vandaar dat de dekking van deze verzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is. De basisverzekering vergoedt onder meer kosten voor:

– de huisarts
– zorg voor kinderen tot 18 jaar
– behandeling in het ziekenhuis
– kraamzorg en verloskundige hulp
– de tandarts tot 18 jaar
– voorgeschreven medicijnen

Wel of niet aanvullend verzekeren?

In principe volstaat de basisdekking als zorgverzekering. Toch kun jij jezelf ook beter verzekeren. Verzekeraars bieden namelijk aanvullende verzekeringen aan. Jij kunt je onder meer aanvullend verzekeren voor fysiotherapie en een aanvullende tandarts verzekering afsluiten. Als je voor het eerst een zorgverzekering af gaat sluiten, twijfel je misschien of het slim is om je aanvullend te verzekeren. Je bent weliswaar beter verzekerd, maar hier staat tegenover dat je een hogere premie betaalt. Laat je niet te veel leiden door de prijs, maar kijk vooral naar de zorgbehoefte. Laat jij je vaak behandelen door een fysiotherapeut? Of moet de tandarts elke keer weer veel aan jouw gebit doen? Dan is een aanvullende zorgverzekering zeker het overwegen waard.

Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar

Je ontkomt niet aan een zorgverzekering als je 18 jaar wordt. Daarom doe je er goed aan je al voor jouw 18e levensjaar te verdiepen in de mogelijkheden op het gebied van zorgverzekeringen. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt namelijk bij talloze verzekeraars terecht voor het afsluiten van een zorgverzekering. Als je niet weet waar je een zorgverzekering af moet sluiten, raden wij je aan een vergelijking te maken.

Wil je zorgverzekeringen vergelijken? Maak dan gebruik van een vergelijkingssite. Je vult hier jouw wensen in en de site maakt op basis hiervan een vergelijking. Lang duurt dit niet, want je krijgt binnen een paar tellen een overzicht te zien van de zorgverzekeringen. Meestal zie je direct wat de maandelijkse kosten van een zorgverzekering zijn. Als je binnenkort 18 wordt en niet al te veel te besteden hebt, kijk je misschien vooral naar de prijs. Toch raden wij je niet aan je hier te veel op te focussen. Kijk liever naar de manier waarop je precies verzekerd bent. Een goedkope zorgverzekering is mooi meegenomen, maar vaak ben je met zo’n verzekering niet bijzonder goed verzekerd.