Welk gereedschap is handig om te verzamelen om in je eerste woning te kunnen klussen?

Welk gereedschap is handig om te verzamelen om in je eerste woning te kunnen klussen?

19 maart 2021 Uit Door admin

Wanneer je een kamer huurt, gaat je huisbaas over de klusjes in huis. Of hij ze nu daadwerkelijk doet of niet. Wil je zelf iets bijvoorbeeld iets ophangen, dan zal je daar eerst toestemming voor moeten vragen. Wanneer je na je studententijd je eerste echte woning gaat betrekken, kun je in de meeste gevallen wel de handen wel zelf uit de mouwen steken. Vanaf dat moment is het dan ook handig als je het belangrijkste gereedschap zelf hebt, zodat je zoveel mogelijk zelf kunt oplossen. We bespreken een aantal belangrijke stukken gereedschap die je alvast kunt gaan verzamelen om in je eerste woning te kunnen klussen. We gaan ervan uit dat je zelf al bedacht hebt dat je schroevendraaiers en een hamer nodig hebt.

Accu boormachine

Een boormachine komt zeker goed van pas, in het bijzonder een accu boormachine die je in staat stelt om flexibel te werken. Met zo’n accuboormachine kun je gaten boren in hout, metaal en zachte steensoorten. Ook kun je er handig schroeven mee vast- en losdraaien zonder kracht te hoeven zetten. De accu boormachines van Mastertools zijn hiervoor een goede keuze. Boor er alleen niet mee in harde steensoorten zoals beton, want dan maak je je boormachine kapot. Wil je die mogelijkheid wel hebben, dan kun je beter voor een klopboormachine gaan.

Handcirkelzaag

De ouderwetse handzaag werkt nog steeds wel voor het ruwere werk, maar als je nette, lange rechte zaagsneden wilt kunnen maken in hout of platen, kun je veel beter een handcirkelzaag gebruiken. Kies er een met een geleiderail en verstelbaarheid, zodat je netjes kaarsrecht kunt zagen én onder een hoek kunt zagen. Er bestaan handcirkelzagen op netstroom en exemplaren met een accu, waarbij het belangrijk is om aan te tekenen dat cirkelzagen op netstroom doorgaans sterker zijn en daarmee ook geschikter voor hardere materialen. Het nadeel is wel dat ze minder handzaam en mobiel zijn dan een handcirkelzaag met een accu. Daarvoor geldt dat hoe hoger het voltage en amperage van de accu is, hoe beter de accucirkelzaag geschikt is voor hardere materialen. Wil je vormen kunnen uitzagen en hoeken afronden, dan heb je een decoupeerzaag nodig.

Afbeelding met vloer, binnen, persoon, motorzaag

Automatisch gegenereerde beschrijving

Combinatietang en waterpomptang

Met een accuboormachine kun je ook schroeven vastdraaien, maar geen moeren, om maar een voorbeeld te noemen. Om hier grip op te krijgen, heb je een waterpomptang nodig. Hiermee kun moeren strak vastdraaien of juist wat losser draaien zonder onnodig schade te veroorzaken. Om te buigen en te knippen komt een combinatietang goed van pas, hoewel je ook voor een aparte kniptang en buigtang kunt kiezen.

Vergeet ook niet de kleinere zaken, zoals een rolmaat om op te meten en een potlood om af te tekenen. Meten en aftekenen is immers een belangrijk onderdeel van het klussen. Ga je met een zaag of een boor aan het werk, dan is het ook verstandig om een veiligheidsbril te hebben om je ogen te beschermen tegen stof en opspattend materiaal. Ook werkhandschoenen en gehoorbeschermers zijn zeker het overwegen waard.