Welke opleidingen zijn er beschikbaar voor studenten?

Welke opleidingen zijn er beschikbaar voor studenten?

20 december 2021 Uit Door admin

Het is belangrijk om als toekomstig student de juiste studie te kiezen. Wanneer je momenteel het vwo volgt, is de universiteit niet per se de logische vervolgstap. Steeds vaker kiezen studenten namelijk bewust voor het hbo in plaats van de universiteit. Waarom een hbo-studie volgen als je de capaciteiten hebt voor een master? Het verschil zit echter in de aard van de opleiding. In dit artikel leggen we uit wat hier allemaal bij komt kijken. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Hoger beroepsonderwijs

Je kunt op verschillende manieren een hbo-opleiding volgen. Er zijn ook veel verschillende hbo-opleidingen. Het is mogelijk om op meerdere manieren toegelaten te worden op een hbo-opleiding. Dit kan nadat je een mbo-opleiding afgerond hebt, je havo-diploma hebt behaald of in het bezit bent van een vwo-diploma. De meest gebruikelijke route is om door te stromen vanuit de havo. 

Het hoger beroepsonderwijs koppelt de theorie aan de praktijk. Door eerst relevante kennis op te doen, kan dit later in een stage toegepast worden. Zo wordt een student klaargestoomd voor het werkveld. Daarom wordt het hbo ook vaak als praktischer omschreven dan een universitaire opleiding. 

Universitaire opleidingen

Het is niet voor iedereen weggelegd om een masteropleiding te kunnen volgen. Je moet hiervoor minimaal een universitair bachelordiploma kunnen overleggen of een afgeronde hbo-opleiding in combinatie met een pre-master. Het niveau om in te stappen ligt dus bijzonder hoog. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een masteropleiding grotendeels in het teken staat van onderzoek doen. Ben je niet zo van het onderzoek doen? Dan is wellicht het hbo een betere keus voor jou. Hier werk je meer praktijkgericht dan bij een universitaire studie.  

Ben jij er al uit?

Weet jij ondertussen al wat het gaat worden? Het is belangrijk om de juiste keuze te maken omdat jouw opleiding een groot deel van je leven gaat bepalen. Heb je toch een verkeerde gemaakt? Doe dan vooral goed vooronderzoek, als je een nieuwe keuze maakt. Vraag bij bekenden wat zij van studies vinden en kijk of dit bij jouw wensen past. Wij wensen je in elk geval veel succes met je volgende studie!