What to wear naar je gala, cocktailparty en sollicitatiegesprek?

What to wear naar je gala, cocktailparty en sollicitatiegesprek?

26 oktober 2016 Uit Door admin

Het studentenleven zit vol met for the first time gebeurtenissen. Je gaat voor het eerst op kamers en een echt ‘huisje’ voor jezelf inrichten. Voor het eerst moet je zelf je prakkie elke avond in elkaar draaien en voor het eerst krijg je te maken met gelegenheden die een speciale dresscode van je verlangen. Met je handen in het haar zit je naar de uitnodiging te staren. Want wat moet je in godsnaam uit je kledingkast trekken als er tenue de ville, black tie of white tie van je verlangd wordt?

Hierbij de allerbeste mini-dresscode gids. Print hem uit, plak hem op de koelkast en jij maakt kans op de titel ‘best geklede student(e) van het jaar’!

Tenue de ville

Tenue de ville betekent letterlijk: stadskleding. Aha, lekker in jeans en een comfortabele trui zul je denken, want dat is tenslotte wat jij draagt als je de stad in gaat. Mispoes. Tenue de ville is een term uit vroegere tijden waarin de dames en heren zich met hoeden en nette jurken en pantalons naar buiten waanden. De hoed mag je tegenwoordig achterwege laten maar er wordt wel nette kleding van je verlangd. Voor de heren een net (maat)pak met een mooi hemd en stropdas en voor de de dames een mantelpakje of stijlvol broekpak. Ga zeker niet over de top, je pochet of sevenfold das mag je gerust thuis laten.

De meeste studentenverenigingen en disputen beschikken over een clubdas. Ook jaarclubs laten regelmatig een eigen stropdas ontwerpen om aan te geven dat je tot dezelfde groep behoort. De traditie van de clubdas stamt waarschijnlijk uit Engeland, waar zelfs elke school over zijn eigen uniform inclusief stropdas in clubhuisstijl beschikt.

Welke gelegenheden?

Diploma-uitreikingen, sollicitatiegesprekken, ledenvergaderingen van je studentenvereniging (niet bij alle opleidingen, maar bij zeker bij Hotelscholen wordt tenue de ville van je verwacht).

Black tie

Staat er black tie op je uitnodiging? Je zou zeggen dat je met een zwarte das helemaal goed zit. Op zich zit je met de kleur wel goed, maar officieel kies je voor een vlinderdas in plaats van een stropdas. En variëren in kleur mag ook – een witte, rode of donkerblauwe strik – alles is toegestaan. Kies daarnaast voor een nette pantalon met satijn bies aan de zijkanten, een smoking hemd (met blinde knoopsluiting) en een jasje met eventueel satijn revers. Eventuele opties waarin je kunt variëren: een vest, cummerband, pochet, manchetknopen en een paar bretels in plaats van een riem.

15981416 - man in an elegant location

Een belangrijke voetnoot die hier wel op zijn plaats is: wil je geen vlinderdas kopen? Tegenwoordig is een stropdas ook geaccepteerd. Wil je je look een beetje trendy houden, kies dan voor een smalle das. Houdt je juist van een klassieke touch, ga dan voor een gestreepte clubstropdas of een stropdas met polka dot dessin. Varieer met een pochet en/of manchetknopen om een persoonlijke touch aan je outfit te geven. Officieel hoor je ook een cummerband te dragen, maar de regels worden tegenwoordig niet zo strikt meer toegepast. Het is een kwestie van een beetje aanvoelen. Voor studentenfeesten is het leuk om in vol ornaat te gaan, maar no worries als je zelf een persoonlijke draai aan je look geeft.

Dames kunnen de keuze maken uit een lange of korte avondjurk of cocktailjurk. Maak het geheel af met een paar nette hakken en subtiele sieraden.

Welke gelegenheden?

Feestelijke diners, cocktailparty’s, gala’s, eindfeesten, bruiloften en klassieke concerten. Elke gelegenheid dus waarbij je uit mag pakken. En die gelegenheden mag je ook best zelf bepalen. Zeker weten dat jij het hart van je aanstaande schoonmoeder steelt, als je in een vlinderdas aan het familiediner verschijnt!

White tie

Je raadt het al, white tie betekent niet ‘witte das’, de juiste betekenis in deze context is ‘rokkostuum’. Het bestaat uit een pantalon met een een satijn bies aan de zijkant en en een jas met twee scherpe punten aan de voorkant en 2 lange panden aan de achterkant. Officieel draag je er een hemd met openstaand boord en een wit vest, witte vlinderstrik en wit pochet bij. De schoenen horen van zwart lakleer te zijn. En mocht je nog een hoge hoed, wandelstok, mantel en zakhorloge in je garderobe hebben (wie niet tegenwoordig) dan ben je ready to go!

Voor de dames: houdt het lang! Een korte cocktailjurk is een no go. Bij studentenfeesten mag je je best ietsje minder aan de regels houden, maar bij serieuze volwassen aangelegenheden moet je galajurk tot enkele centimeters onder je knieën reiken.

Welke gelegenheden?

Bij ceremoniële gelegenheden en zeer formele feestelijke gelegenheden wordt de white tie veelvuldig gedragen. Voor leden van het koninklijk huis en nationale orkesten is deze outfit niet vreemd.

Heb je een rokkostuum nodig voor een chique studentengala? In alle grote steden in Nederland zijn diverse plekken waar je en rokkostuum of avondjurk kunt huren.

Foto: http://nl.123rf.com/