Ziegler tapijten voor sfeer in je studentenkamer

Ziegler tapijten voor sfeer in je studentenkamer

20 augustus 2021 Uit Door admin

Met een mooi tapijt maak je je studentenkamer een stuk sfeervoller, Ziegler tapijten zijn te herkennen aan de vage kleur, meestal rood, geel of beige. Ze hebben meestal een brede rand met in het midden symmetrische bloemen. Op deze website zijn mooie voorbeelden van een ziegler tapijt te zien.

Het bedrijf Ziegler & Co

Ziegler tapijten zijn afkomstig uit Afghanistan maar heeft zijn naam niet te danken aan een plaats daar, zoals bij de meeste tapijten. De naam Ziegler komt van de gebroeders Ziegler die in de 19e eeuw van Zwitserland naar Engeland trokken om daar het bedrijf Ziegler & Co op te zetten. 

Ziegler & Co groeide uit tot een van de grootste tapijthandel van die tijd. Mede dankzij de stabiele toestand in Perzië, waardoor de handel soepel verliep en toe nam. Het bedrijf kocht in Sultanabad een groot terrein met een muur er omheen. Hierdoor kreeg het de naam “Fort Ziegler”, de gehele productie vond binnen deze muren plaats waardoor de kleuren van de tapijten constant bleven. 

Victoriaanse stijl

In 1862 na de Great Exhibition ontstaat er een tekort op de tapijtenmarkt omdat de vraag naar artikelen uit het Midden-Oosten met een rap tempo toeneemt. De rijke Victoriaanse huizen worden gevuld en opgesierd met allerlei Oosterse tinten. Hierdoor worden zelfs de afmetingen en de authentieke stijl aangepast aan Engelse en Amerikaanse huizen. 

Om aan de grote vraag te voldoen zet Ziegler zich in op het maken van kopieën. Deze zijn echter van zeer slechte kwaliteit en de interesse vanuit het westen neemt af. Al snel gaat Ziegler weer terug naar de oude wijze, alleen behouden ze de matige kwaliteit van wol en de vaalachtige kleuren. Deze tapijten krijgen de naam Sutanabad of Fereghan, omdat de motieven aan deze oorspronkelijke tapijten zijn ontleend. 

Bron: Tapijtenkelim.nl

In 1920 komt er weer nieuwe belangstelling vanuit Amerika voor Perzische tapijten. Ziegler speelt hier op in en het zogenaamde Amerikaanse Sarouk tapijt komt op de markt. Deze tapijten worden na een chemische behandeling opnieuw ingekleurd. Helaas vermindert de Ziegler import door de slechte kwaliteit van de tapijten. Er zijn bijna geen antieke kleden meer te vinden doordat de meeste tapijten versleten zijn door dagelijks gebruik. 

Terug op de markt

Toch maakt Ziegler in 1980 een nieuwe stap op de tapijtenmarkt. Ze spelen in op de vraag naar rustgevende sferen in de huizen van hardwerkende burgers. Niet te veel objecten en weinig kleuren is de nieuwe trend. Want, doordat de mensen het druk hebben met werken, moeten ze wonen in een rustgevende omgeving. De Ziegler-stijl tapijten spelen hier prachtig op in door de vale, gestorven kleuren. 

Daarnaast blijken de Ziegler tapijten het goed te doen op de veiling waardoor de productie weer wordt opgepakt en dit keer wordt verplaatst naar Afghanistan. Dit omdat de arbeidskrachten erg goedkoop zijn. 

Door de oorlog met Rusland verplaatst de productie zich later naar Pakistan. De kwaliteit blijft over het algemeen laag, met een knoopdichtheid van 16 knopen per m2. Ook de wol laat soms te wensen over. De consumptiemaatschappij hecht echter minder waarde aan de kwaliteit van een tapijt. De trend is belangrijker voor de koper, waardoor de verkoop goed loopt. En het tapijt voor studenten geschikt is de studentenkamer een persoonlijk en sfeervol tintje mee te geven!