Zo kook je een gezonde maaltijd voor een grote groep

Zo kook je een gezonde maaltijd voor een grote groep

15 oktober 2020 Uit Door admin

Eten met je dispuut, jaarclub of al je huisgenoten is hartstikke gezellig en ook nog eens lekker goedkoop. Het valt echter niet altijd mee om lekker en gezond te koken voor een grote groep. Welke recepten kun je allemaal maken en hoe pak je het koken slim aan? Wij geven je een aantal tips en recepten die je tevoorschijn kunt toveren als je gaat koken voor ongeveer 10 personen of meer.

Dieetwensen

Allereerst is het belangrijk dat je iedereens dieetwensen in beeld brengt. Maak een overzicht van allergieën en intoleranties, pescotariërs, vegetariërs, veganisten en andere uitzonderingen. Zeker als je regelmatig met dezelfde groep mensen eet wordt het steeds makkelijker om rekening te houden met deze wensen. Dan is het nog zaak dat je een recept vindt dat bij iedereen in de smaak valt, want niet iedereen houdt van dezelfde smaak. Het is het makkelijkst om niet te kiezen voor hele pittige gerechten of aparte gerechten met onbekende ingrediënten. 

Makkelijk te bereiden?

Jij weet welke ingrediënten je allemaal niet of juist wel kunt gebruiken. Vervolgens is het eenvoudig om te kijken welke gerechten je hiermee klaar zou kunnen maken in één of 2 grote pannen of in de oven. Zo hoef je niet allerlei verschillende pannen in de gaten te houden en kun je er eenvoudiger voor zorgen dat alles op hetzelfde moment klaar is. 

Verdeel de taken

Bepaal van tevoren wie er boodschappen doen, wie er koken en wie de afwas voor hun rekening nemen. Met een vaste groep kun je dit iedere keer afwisselen. Wanneer je een paar recepten hebt om mee af te wisselen wordt het helemaal makkelijk om snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten. 

Afwisselend eten

Veel studenten vinden het moeilijk om afwisselend te eten en als je regelmatig een drankje doet vraagt dit wat van je lichaam. Hierdoor kan het zijn dat je baat hebt bij een voedingssupplement als ondersteuning van een gezonde leefstijl. Zo zorgt lactobacillus gasseri voor een goede darmflora, wat je spijsvertering, metabolisme en immuunsysteem ten goede komt.  Ook een hoogwaardige multivitamine en een vitamine D supplement kan een positieve invloed hebben op je welzijn en gezondheid. 

2 recepten voor een grote groep

Chili con carne

Chili con carne heeft het allemaal. Dit gerecht is smaakvol, simpel te maken, gezond en goedkoop. Daarbij maak je ook gemakkelijk een vega of vegan variant. Het originele recept bestaat uit gehakt, bonen, rijst, tomatenblokjes, paprika’s, ui en een blikje mais. Maak af met een schep zure room en eventueel wat peterselie of koriander. Check wel even of iedereen van koriander houdt, want voor sommige mensen smaakt koriander naar zeep!

Couscous salade

Geen zin om te zweten boven de pannen? Maak dan een lekkere frisse couscous salade. Naast couscous heb je feta, verse munt, komkommer, cherrytomaatjes en zoete aardappel nodig. Door een groente bouillonblokje mee te koken met de couscous heeft de couscous direct veel smaak. Maak af met wat komijn, paprikapoeder, peper en zout.

Foto: Stefan Vladimirov via Unsplash