Zo leen je geld als student

Zo leen je geld als student

8 november 2021 Uit Door admin

Veel studenten hebben het niet breed. Zeker niet sinds de basisbeurs studiefinanciering is afgeschaft. En al helemaal niet sinds door de krapte op de woningmarkt op kamers gaan schrikbarend duur is geworden. Het kan dus zijn dat je net iedere keer nog een stukje maand aan het eind van je geld overhoudt. Heb jij aan de inkomsten van je bijbaan niet voldoende? Dan bestaat misschien wel optie om een lening af te sluiten.

Bron: 

Studielening bij DUO niet altijd mogelijk

Een studie, een kamer en het dagelijkse leven: het is allemaal al duur genoeg. Helemaal nu de meeste coronamaatregelen zijn afgebouwd en je tenminste weer een beetje van het studentenleven kunt genieten. Om dit alles te kunnen bekostigen zonder op droog brood te hoeven leven, lenen veel studenten geld bij DUO. De voorwaarden hiervan zijn door de lage rente en uitgestelde terugbetaling erg interessant. Maar niet iedereen komt voor een lening hier in aanmerking. Omdat je bijvoorbeeld al vrij lang studeert, of omdat je geen voltijdse studie volgt. Is dat ook bij jou het geval maar wil je wel wat meer bestedingsruimte hebben? Gedurende langere tijd of voor een grote eenmalige aankoop? Dan kun je mogelijk wel een persoonlijke lening afsluiten.

Een persoonlijke lening geeft zekerheid

Sluit je een persoonlijke lening af, dan krijg je van een geldverstrekker eenmalig een afgesproken bedrag. Gedurende de looptijd van een lening betaal je maandelijks een bepaald bedrag aan de geldverstrekker. Dit termijnbedrag bestaat deels uit aflossing van de lening, en deels uit rente. Omdat het termijnbedrag tijdens de hele looptijd hetzelfde blijft, weet je precies waar je aan toe bent financieel. Om een lening met een zo laag mogelijke rente en de beste voorwaarden voor jouw situatie af te kunnen sluiten, is het belangrijk om leningen goed te vergelijken. Dit doe je gemakkelijk online, net zoals een lening aanvragen

Zo verloopt de aanvraag van een lening 

Geldverstrekkers willen een inschatting maken van het risico dat ze lopen als ze geld uitlenen. Daarom worden bij een leningaanvraag bepaalde gegevens gevraagd. Om zeker ervan te zijn dat je de lening kunt terugbetalen, willen ze onder andere een bewijs van stabiele inkomsten hebben. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld een recente loonstrook of een jaaropgave. Daarnaast willen ze ook weten hoe hoog je woonlasten zijn, omdat vaak een aanzienlijk deel van de inkomsten hieraan opgaan.

Tot slot zal een betrouwbare geldverstrekker ook een check doen bij het BKR. Hier wordt gekeken of je andere openstaande leningen hebt die je leencapaciteit beïnvloeden, of dat je in het verleden betalingsproblemen hebt gehad. Een registratie hier hoeft overigens niet direct iets negatiefs in te houden. Heb je een telefoonabonnement afgesloten met een mobiel erbij, en was de waarde van het toestel meer dan 250 euro? Dan is dat ook vermeld, maar levert het geen probleem op als je netjes maandelijks je telefoonabonnement betaalt.