Zo maak jij van je studentenkamer je nieuwe thuis

Zo maak jij van je studentenkamer je nieuwe thuis

17 maart 2021 Uit Door admin

Eindelijk! Je hebt een studentenkamer kunnen bemachtigen in de stad waar je gaat studeren! Dat is op zich al een prestatie want kamers zijn schaars en vaak peperduur. Maar voordat je in alle euforie je handtekening onder het huurcontract zet is het slim om even pas op de plaats te maken. Lees het huurcontract goed om vervelende situaties te voorkomen. Zo is het best handig om te weten wie de hoofdhuurder is, wat de regels zijn en of de huur all-in is. Dus inclusief gas, water, elektra en wifi. Vooral dat laatste is natuurlijk absoluut van levensbelang voor jou als student. Hoe moet je anders online bronnen raadplegen en werkstukken op het laatste moment inleveren? Maar ook belangrijk als je wil beeldbellen vrienden, familie en medestudenten. En vergeet Netflixen niet! De kans is natuurlijk levensgroot dat je medebewoners al wifi hebben en dat je daar gebruik van mag maken. Kijk wel even of deze kosten bij de huur zijn inbegrepen of dat je daar maandelijks nog iets voor moet aftikken. Als je dat allemaal hebt geregeld ga je uiteraard je kamer opknappen en verhuisdozen kopen om in te pakken. Maar ook andere verhuismaterialen zoals een verhuishondje, inpakpapier, en noppenfolie komen zeker van pas. Wanneer het dan tijd is om je spullen te verhuizen van je slaapkamer naar je studentenkamer zijn er nog wel een paar slimme tips om meer plezier te hebben van die paar vierkante meter waar je de komende jaren woont.

Adreswijziging

Zorg dat je zo snel mogelijk je nieuwe adres doorgeeft aan de gemeente waar je gaat wonen en studeren. Dat moet trouwens ook als je in dezelfde gemeente blijft. Regel de overschrijving online maar dit kan ook bij het Stadsloket in je stadsdeel. Best belangrijk want de gemeente geeft je nieuwe adres door aan de Sociale Dienst, Belastingdienst en Dienst uitvoering Onderwijs. Maar andere instanties moet je toch echt zelf vertellen dat je bent verhuisd. Denk aan je bank, huisarts, tandarts en verzekeringsmaatschappij. 

Maak het jouw kamer

Om lekker te kunnen wonen is het belangrijk dat jij je thuis voelt. Door de muren een lekker fris kleurtje te geven knapt je kamer al snel op. Ligt er al vloerbedekking maar wil je iets anders? Het is niet zo heel veel werk en ook niet abnormaal kostbaar om een strak laminaatvloertje te leggen. Dat kan eventueel over bestaande vloerbedekking heen, of je legt er een (extra) ondervloer onder. Je onderburen zullen je dankbaar zijn voor die extra geluidsisolatie.

Less is more

Als je voor het eerst in een studentenkamer gaat wonen wil iedereen je helpen. Hartstikke lief natuurlijk, maar voor je het weet kan jij je kont niet meer keren in je eigen kamer. Kijk eerst even wat je absoluut mee wil nemen vanuit je eigen kamer. Bed, bureau, televisie, kast, stoel… Neem vooral niet te veel mee. En laat hele dure dingen en dierbare spullen lekker bij je ouders staan. Als je opa, oma, tante of oom je vraagt of je misschien dat oude bankstel wilt hebben is het slim om daar eerlijk over te zijn. Als dat bakbeest de halve kamer beslaat is het misschien niet zo’n goed idee.