Zo stel je een werkgroepje samen dat resultaat boekt

Zo stel je een werkgroepje samen dat resultaat boekt

17 november 2019 Uit Door admin

Je zoekt mensen voor een werkgroepje. Dikke kans dat je vooral aardige medestudenten kiest. Maar dat kan niet altijd en de vraag is of dat slim is. Als je studeert, maar ook als je later een baan hebt, dan werk je met allerlei mensen samen. Het is handig van jezelf te weten waarom sommige mensen je tegenstaan. Dat kunnen namelijk wel mensen zijn die jou iets leren of willen helpen. Ontwijken is makkelijk, in contact blijven levert je meer op.

Waarom stoor je je?

De vuistregel is dat wanneer jij je stoort aan iemand, hij of zij jou herinnert aan weggestopte pijn. Iedereen heeft dat. Meestal duw je zo’n persoon in een hokje zonder dat je echt weet hoe hij is. Hoe werkt dat? Het kan zijn dat je zijn gedrag onbewust ook hebt, maar dat je vroeger zo niet durfde te zijn. Die persoon herinnert jou daaraan en dat is niet leuk. Het kan ook zijn dat jouw ouders zulk gedrag sterk afkeurden en dat jij hun mening overgenomen hebt. Het effect wordt versterkt doordat je de ander ook nog eens verwijt dat jij je ongemakkelijk voelt. Terug naar het voorbeeld van een werkgroepje. Een medestudent kleedt zich heel apart en heeft vaak een afwijkende mening. Dat stoort jou enorm. Doe toch normaal! Onbewust herinnert die jongen jou eraan dat jij nooit kleren mocht uitzoeken en daarover ben je onbewust nog steeds boos. Dat projecteer je op hem. Jammer, want hij denkt ‘out of the box’ en kan een aanwinst voor het werkgroepje zijn.

Tip

Als je heel sterk op iemand reageert, dan gaat het vrijwel nooit om reële gedachten. Stel jezelf eens de vraag of jouw gedachten echt waar zijn en wat hij voor jou betekenen kan. Iets spannender is dat je jouw gedachten naar hem uitspreekt. Je zegt dan dat hij bij jou iets raakt, maar dat dit niets met hem te maken heeft. 9 van de 10 mensen stellen zo’n kwetsbare houding alleen maar op prijs.

Dit artikel is een bijdrage van Youngmentor, coach.