Zo studeer je slim én bespaar je tijd

Zo studeer je slim én bespaar je tijd

8 september 2021 Uit Door admin

Lang leven het studentenleven…tenminste, als je niet je hele week vol propt met andere activiteiten. Zo volgen de meeste studenten een fulltime studie, maar zijn ze daarnaast ook nog actief bij een bijbaan, een studievereniging of een vrijwillige baan op hun vrije dag. Hierdoor blijft er een stuk minder tijd over om daadwerkelijk te studeren, maar die studiepunten komen niet vanzelf aanwaaien. Tijd voor wat effectieve tips zodat je slimmer kunt studeren en natuurlijk een hoop tijd kunt besparen. 

Schrijf een dagelijkse to-do-list

Wanneer het voelt alsof je dagen soms óvervol zitten, dan is het fijn als je weet waar je elke dag aan toe bent. Ondanks dat een to-do-list voor veel studenten als ‘tijdverspilling’ voelt, kun je er juist een hoop tijd mee besparen. Sterker nog, effectief studeren werkt beter wanneer je gestructureerd te werk gaat. Het geeft een heerlijk gevoel wanneer je weer iets van je eigen lijst af kunt strepen, maar maak je lijst niet te groot: het werkt juist demotiverend wanneer deze lijst te groot is en dus niet haalbaar is. Vaak kun je ook het digitale leerbord van je studie, zoals bijvoorbeeld avans blackboard bekijken wanneer je benieuwd bent naar de meest recente informatie van je studie deadlines. Deze informatie kun je dan weer mooi toevoegen aan je to-do-list! 

Offline studeren

Je kunt nog wel zo’n goede planning hebben, maar wanneer je telefoon naast je ligt te branden, dan gaat er best wel wat effectieve studietijd het water in. Weg Social Media, weg mail en weg WhatsApp. Elke keer wanneer je je telefoon oppakt, kost dit je 10 minuten om weer volledig te concentreren op je studie. Zet je telefoon op vliegtuigstand en leg hem in een andere kamer. Wanneer je helemaal offline wilt studeren, dan kun je ook je laptop wegleggen en samenvatting studieboek erbij pakken. Het klinkt voor veel studenten als onmogelijk in de nieuwe tijd waarin we leven, maar niets is lekkerder dan niet de hele dag naar je scherm staren.

Elke 45 minuten pauze

Elke 45 minuten pauze? Maar dan zit je net lekker in je studieboeken en dan moet je alweer pauze nemen? Het is belangrijk om voldoende pauze te nemen en deze pauze ook echt te benutten. Je kunt wel urenlang blokken of nachtenlang doorhalen, maar dat heeft juist een averechts effect op je concentratie. De gemiddelde concentratieduur is namelijk maar tussen de 15 en 45 minuten. Probeer daarom maar eens om 45 minuten te studeren en na deze tijd even 5 minuten pauze te nemen. Pak een koffie, doe wat jumping jacks om je lichaam wat los te schudden en neem wat vitamine D op. Klaar voor de volgende studie-ronde!