Zorgverzekeraars onder de loep

Zorgverzekeraars onder de loep

29 november 2017 Uit Door admin

Nederlanders zijn over het algemeen dik tevreden over hun ziektekostenverzekeraar. Gemiddeld geven zij hun zorgverzekeraar een 7.6. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van de Consumentenbond onder 10.000 panelleden, over de jaren 2012-2016. DSW Zorgverzekeraar scoort het hoogst. Namelijk een dikke 8. Hekkensluiter VGZ wordt beoordeeld met een 7.2 wat overigens nog altijd een ruime voldoende is. Veel mensen blijven dan ook hangen bij hun huidige zorgverzekeraar. En toch is het heel handig om zorgverzekeringen te vergelijken en over te stappen als er een goedkoper aanbod is. Helemaal als je tijdens de studentenperiode – of daarna – nog weinig te besteden hebt. En er valt flink te besparen.

Kleine verzekeraars waarderen we beter

Opvallend in het onderzoek van de Consumentenbond is dat de kleine verzekeraars, zoals DSW, ONVZ en PNOzorg, beter scoren dan hun grotere concurrenten. Het verschil zit hem onder meer in de beoordeling van de kwaliteit van de klantenservice. Daarbij gaat het om zaken als: hoe snel krijg je een medewerker aan de telefoon, is die medewerker vriendelijk en heeft hij of zij voldoende verstand van zaken? Kleine zorgverzekeraars doen het op dat punt beter dan de grotere. Op het gebied van de uitbetaling scoren alle verzekeraars goed. Maar liefst 90% van de panelleden zegt tevreden te zijn over de afhandeling van de declaraties. Handig om te weten, als je wel wilt overstappen.


Premie vinden we wel te hoog

Hoewel de meeste ondervraagden positief oordelen over hun zorgverzekeraar, is er natuurlijk ook kritiek. De verzekeraars scoren relatief laag voor wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding. Met andere woorden, veel ondervraagden vinden hun zorgverzekering te duur. Dit zal naar verwachting komend jaar niet veel beter worden. Hoewel het eigen risico op hetzelfde niveau blijft, hebben de eerste verzekeraars namelijk al een forse premiestijging aangekondigd. Naar verwachting zal de premie bij de rest van de zorgverzekeraars ook stijgen. Zorgverzekeraars hadden tot en met 12 november de tijd om de zorgpremie bekend te maken. Je kunt nu dus de zorgverzekering vergelijken en zien wat jij kunt besparen ten opzichte van dit jaar.


Zorgverzekering vergelijken 

Op zoek naar een gunstigere prijs-kwaliteit verhouding zullen veel verzekerden hun zorgverzekering vergelijken met die van andere maatschappijen. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft dat het afgelopen jaar gedaan, aldus een onderzoek van de Nationale Vergelijkingsmonitor 2016 van Pricewise. Naar verwachting zal dit komend jaar niet anders zijn. Van degenen die niet van plan zijn om de moeite te nemen zich in een andere verzekering te verdiepen, is het grootste deel tevreden over de eigen ziektekostenverzekeraar.


Overstappen is ander verhaal

Het vergelijken van verzekeringen mag dan één ding zijn, daadwerkelijk overstappen is een ander verhaal. Dat deed afgelopen jaar slechts 6,3 procent. Voor komend jaar overweegt 8,9 procent om over te stappen, zo blijkt uit een onderzoek van Zorgwijzer.nl onder ruim 2000 respondenten. Een record. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de verwachte premiestijgingen voor 2018. De hoogte van de premie is namelijk de belangrijkste reden om te kiezen voor een andere zorgverzekeraar. Van degenen die niet van plan zijn om de overstap te wagen, zegt meer dan de helft tevreden te zijn over de geboden dekking van hun eigen verzekeraar.

Ga jij vergelijken?

Wat ga jij doen? Als student krijg je waarschijnlijk zorgtoeslag – en zo niet, kijk dan even of je hier recht op hebt. Dit is een compensatiebedrag voor mensen met een inkomen onder een bepaald minimum zodat iedereen zich een zorgverzekering kan veroorloven (want deze is verplicht). En ook al krijg je zorgtoeslag, het is alsnog de moeite waard om te kijken wat jij kunt besparen. Tip: voor veel studenten is een maximaal eigen risico vaak ook prima, hiermee krijg je korting op de zorgpremie. Want heb je eigenlijk nooit veel zorg nodig? Dan voldoe je ook het eigen risico van € 385,- (het laagste eigen risico, waarmee je de hoogte premie betaalt) waarschijnlijk niet.