Wat houdt RSI in?

RSI(Repetitive Strain Injury) is de verzamelnaam voor aandoeningen aan de nek, handen, polsen, armen, schouders en bovenrug. Dit kan een gevolg zijn van het werk dat je doet.

RSI kan onder andere ontstaan door:

  • Langdurig werken in dezelfde houding
  • Overmatig uitoefenen van kracht
  • Herhalende bewegingen
  • Ook kunnen kou, tocht en werkstress meespelen in het verkrijgen van stress.

Hoe herken je RSI?

Heb je last van het Repetitive Strain Injury, dan kun je last hebben van onder andere armen, schouders en handen. Dit kan op één of meerdere plaatsen tegelijk het geval zijn. De klachten kunnen zich ook verplaatsen van het ene naar het andere lichaamsdeel. De eerste symptomen van RSI zijn doorgaans krampen en tintelingen. Doorwerken met RSI kan leiden tot aanhoudende pijn en weinig kracht in de armen en handen.

Wat moet je doen als je RSI hebt?

Het beste kun je direct maatregelen treffen als je denkt last te hebben van RSI. Het wordt namelijk hoe langer hoe moeilijker om van RSI af te komen. Er is geen medicijn tegen RSI, maar gelukkig wel een aantal adviezen.

Ten eerste moet je de klachten serieus nemen. Geen maatregelen nemen kan de RSI verergeren. RSI komt door voornamelijk door overbelasting en een verkeerde (werk)houding. Dit zul je dus moeten veranderen. Werk rustig, neem voldoende rust. Kijk naar de werksituatie. Kan deze worden verbeterd? Is de werkhouding goed? Wordt bijvoorbeeld de arm waarmee de muis wordt bediend voldoende ondersteund? Leef gezond, eet gezond. Een lichaam dat in goede conditie is zal minder snel last krijgen van klachten.

Hoe kan ik RSI voorkomen?

Uiteraard gelden voor elke situatie verschillende oplossingen, maar in het algemeen is het belangrijk om herhalende bewegingen te verminderen, voldoende pauzes te nemen en werkzaamheden af te wisselen. Wees ook op je hoede bij een hoge werkdruk en probeer kou, tocht en een slechte verlichting te vermijden. Werkgevers moeten RSI klachten serieus nemen. Hij moet dan ook helpen de werksituatie te verbeteren.