Alles over studenten en geld

Alles over studenten en geld

Bijna alle studenten leven van stufi tot stufi. Om links en rechts wat geld over te kunnen houden is het zaak alles goed op orde te houden en van alles op de hoogte te zijn.

Daarom heeft Mijnstudentenleven.nl alle onderdelen met betrekking tot de financiën van een student samengevat en uitgelegd. Vraag je elk jaar je ingehouden belasting terug? Heb je een studentenverzekering? Heb je de lening die bij jou situatie past? Antwoord op deze en andere vragen vind je in deze sectie.

Studiefinanciering

Als student is de studiefinanciering meestal de belangrijkste inkomstenbron.De DUO is de instantie die alles met betrekking tot je studiefinanciering regelt. Studenten hebben veel met deze instantie te maken. Lees meer over DUO.

Verzekeringen voor studenten

Er zijn tal van verzekeringen die je af moet sluiten wanneer je als student uit huis gaat. Om duidelijkheid te scheppen in de chaos van studentenverzekeringen leggen we je hier uit welke verzekeringen je nodig hebt, wat het nut is van de studentenverzekering en welke verzekering je eigenlijk niet nodig hebt. Ook geven we een overzicht van de goedkoopste inboedelverzekeringen voor studenten.

Lenen

Zo zou het goed kunnen dat je als student iets extra’s zou willen lenen om je studie te bekostigen, te zorgen dat je niet naast je studie hoeft te werken of om iets gemakkelijker te leven. Er zijn tal van mogelijkheden voor leningen, bijvoorbeeld bij de DUO of bij een bank. Lees verder over leningen.

Schulden

Het gebeurt regelmatig dat studenten zichzelf in de schulden werken, al dan niet gedwongen. Check in deze sectie hoe je uit de schulden kunt blijven en wat je moet doen als je in de schulden zit. Lees meer.

Sparen

Het zou ook kunnen dat je een eigen onderneming hebt gestart of via je werk of een bijbaan hard aan de slag bent. Dan heb je wellicht een spaarrekening nodig. Er zijn veel aanbieders, dus zorg ervoor dat je op de juiste dingen let wanneer je een spaarrekening opent. Lees meer.

Hypotheek

Iets wat niet veel wordt gedaan, maar wel handig kan zijn, is als student een hypotheek afsluiten. Zo kunnen je ouders bijvoorbeeld garant staan voor de maandelijkse aflossing. Lees meer over hypotheek en de mogelijkheden voor starters.

Belasting

De belastingaangifte is niet alleen een jaarlijks noodzakelijk kwaad voor de niet-studerende arbeiders, maar ook voor studenten. Vaak kun je als student geld terug krijgen, vergeet het niet aan te vragen! Lees meer.