Alles over studenten en geld

Alles over studenten en geld

Bijna alle studenten leven van stufi tot stufi. Om links en rechts wat geld over te kunnen houden is het zaak alles goed op orde te houden en van alles op de hoogte te zijn.

Daarom heeft Mijnstudentenleven.nl alle onderdelen met betrekking tot de financiën van een student samengevat en uitgelegd. Vraag je elk jaar je ingehouden belasting terug? Heb je een studentenverzekering? Heb je de lening die bij jou situatie past? Antwoord op deze en andere vragen vind je in deze sectie.

Studiefinanciering

Als student is de studiefinanciering meestal de belangrijkste inkomstenbron.De DUO is de instantie die alles met betrekking tot je studiefinanciering regelt. Studenten hebben veel met deze instantie te maken. Lees meer over DUO.

Verzekeringen voor studenten

Er zijn tal van verzekeringen die je af moet sluiten wanneer je als student uit huis gaat. Om duidelijkheid te scheppen in de chaos van studentenverzekeringen leggen we je hier uit welke verzekeringen je nodig hebt, wat het nut is van de studentenverzekering en welke verzekering je eigenlijk niet nodig hebt. Ook geven we een overzicht van de goedkoopste inboedelverzekeringen voor studenten.

Lenen

Zo zou het goed kunnen dat je als student iets extra’s zou willen lenen om je studie te bekostigen, te zorgen dat je niet naast je studie hoeft te werken of om iets gemakkelijker te leven. Er zijn tal van mogelijkheden voor leningen, bijvoorbeeld bij de DUO of bij een bank. Lees verder over leningen.

Schulden

Het gebeurt regelmatig dat studenten zichzelf in de schulden werken, al dan niet gedwongen. Check in deze sectie hoe je uit de schulden kunt blijven en wat je moet doen als je in de schulden zit. Lees meer.

Sparen

Het zou ook kunnen dat je een eigen onderneming hebt gestart of via je werk of een bijbaan hard aan de slag bent. Dan heb je wellicht een spaarrekening nodig. Er zijn veel aanbieders, dus zorg ervoor dat je op de juiste dingen let wanneer je een spaarrekening opent. Lees meer.

Hypotheek

Iets wat niet veel wordt gedaan, maar wel handig kan zijn, is als student een hypotheek afsluiten. Zo kunnen je ouders bijvoorbeeld garant staan voor de maandelijkse aflossing. Lees meer over hypotheek en de mogelijkheden voor starters.

Belasting

De belastingaangifte is niet alleen een jaarlijks noodzakelijk kwaad voor de niet-studerende arbeiders, maar ook voor studenten. Vaak kun je als student geld terug krijgen, vergeet het niet aan te vragen! Lees meer.

Geld besparen

Ook voor studenten zijn er genoeg mogelijkheden om geld te besparen. Hierbij de belangrijkste tips:

1) Eet en drink minder buiten de deur

Die koffietjes en etentjes buiten de deur zijn natuurlijk heerlijk, maar lopen wel behoorlijk in de papieren. Schrijf maar eens op wat je maandelijks aan eten en drinken buiten de deur uitgeeft. Dit is waarschijnlijk meer dan je denkt. Het is misschien wat drastisch om hier ineens helemaal mee te stoppen, het moet tenslotte wel leuk blijven. Maar minderen kan al een flink verschil maken. Probeer de verleiding om buiten de deur te eten en drinken minder groot te maken door zelf voldoende mee te nemen voor onderweg

2) Kijk naar studentenkortingen

Ontzettend veel instanties en gelegenheden bieden een speciale studentenkorting aan. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je die laat liggen. Soms wordt de korting duidelijk gecommuniceerd, maar niet altijd. Het kan dus goed zijn om dubbel te checken of je misschien aanspraak maakt op studentenkorting.

3) Koop tweedehands

Als je spullen tweedehands koopt, scheelt dat vaak bakken met geld. Om te beginnen met je schoolboeken, je geeft hier onnodig veel geld aan uit als je ze nieuw koopt. Maar ook als je kleding en meubels tweedehands koopt kun je veel geld besparen. Je moet er soms net wat meer zoeken, maar op een gegeven moment word je hier handiger in (en wordt het wellicht zelfs leuk). Soms kun je zo zelfs echte pareltjes op de kop tikken.

4) Koop in bulk

Je kent het concept vast wel; veel winkels maken er maar al te graag gebruik van. Wanneer je producten in bulk afneemt zijn ze namelijk een stuk goedkoper. Is er een goede ‘3 halen 2 betalen’ actie op de pasta? Koop dan flink wat in. Op deze manier heb je de komende maanden zeker genoeg pasta in huis.

5) Koop zoveel mogelijk online

Nu moet je voor je boodschappen natuurlijk zoveel mogelijk lokaal winkelen, maar voor kleding is dit anders. Webwinkels bieden namelijk wekelijks nieuwe kortingen aan en kunnen items goedkoper aanbieden. Is het bij de ene webwinkel net wat te duur, dan ben je in een paar minuten bij de volgende.

6) Houd een huisfeest

Nu zijn er altijd wel leuke feesten te vinden in het studentenleven. Maar een huisfeest kan net zo tof zijn. Het grote verschil is dat een feest in huis een stuk goedkoper is dan een paar drankjes in het café.