Studentenwerk en bijbaan

De stufi is geen vetpot, dat weet iedereen. Veel studenten hebben daarom een bijbaan. Maar verdient dat een beetje? En welke bijbanen leveren het meeste op? MijnStudentenleven zet het voor je op een rij.

Vier op de vijf studenten hebben een bijbaan. Doorgaans werken studenten 1 of 2 dagen per week. En dat levert gemiddeld €440 per maand op (1,5 keer je basisbeurs). HBO studenten verdienen meer (€470) dan WO studenten (€380). De meest populaire bijbaantjes zijn in de horeca, in een winkel en vakkenvuller meldt het CBS.

Vinden van een bijbaan

Ben je zelf op naar een bijbaan? Wij hebben hieronder alvast een aantal links naar studentenvacatures geplaatst zodat je zelf gemakkelijk kunt zoeken naar een bijbaan die bij jou past.

Een andere en leuke manier van geld verdienen tijdens je studie zonder enige inspanning of moeite, is het verkopen van je samenvattingen en aantekeningen aan andere studenten. Wie wil dit nu niet? De website Knoowy maakt het mogelijk.

Vinden van werk na je afstuderen

Om na je studietijd zo snel mogelijk een baan te vinden kun je je via MijnStudentenleven.nl inschrijven bij een aantal vacaturebanken in Nederland. Op deze manier zul je gemakkelijker worden bereikt door potentiële werkgevers. Ook worden hier tips gegeven om de juiste baan te vinden na je afstuderen. Verder geven we tips hoe je bijvoorbeeld een sollicitatiebrief schrijft of je CV opstelt.

Wat kun je verdienen met een bijbaan?

Met welke bijbaan kun je eigenlijk het meeste verdienen? Hierbij 5 voorbeelden met salarisindicatie per uur:

1)     Dagjeswerk

Salaris: Van 8 tot 16 euro. Bij dagjeswerk gaat het om klussen die op korte termijn uitgevoerd moeten. Van het uitdelen van folders tot het tellen van het verkeer op de weg  Het zijn korte opdrachten van meestal 1 dag. Dagjeswerk is niet alleen makkelijk, maar ook zeer lucratief.

2)     Telefonische verkoop

Salaris: 8 euro. Veel bedrijven hebben graag studenten om hun producten te verkopen. Denk aan telecombedrijven, energiebedrijven en ook goede doelen. Als je je target haalt kun je vaak ook nog een bonus verdienen.

3)     Administratief werk

Salaris: 9 – 10 euro. Bedrijven met grote computersystemen en veel klanten, zoals banken, verzekeraars en energiebedrijven betalen goed voor relatief eenvoudige administratieve klussen zoals het in de computer zetten van persoonsgegevens van nieuwe of verhuisde verzekerden.

4)     Studentenchauffeur

Salaris 8 – 11 euro. Een groot voordeel van een bijbaan als studentenchauffeur is de wachttijd tussen je diensten. Deze  mag je zelf invullen maar krijg je wel uitbetaald. Mooie gelegenheid om tijdens het wachten je studieboeken in te kijken.

5)     Samples uitdelen

Salaris: 7 – 9 euro. Gratis uitdelen van ijsjes, chips, wasmiddel, kranten of een ander product in discotheken, op straat of op het strand.

Rare studentenbanen

De meeste studenten hebben vrij normale bijbanen als werken in de horeca of een winkel. Maar er zijn ook hele rare banen die je als student kunt kunt doen. Wij hadden er ook nog nooit van gehoord, maar hierbij 10 wat rare vacatures die echt bestaan:

1. Bedverwarmer

Zie jij jezelf al in een fleece pak 5 minuten door een bed rollen? Dan kun je goed terecht in het Holiday Inn hotel in Londen. Onder het motto ‘alles voor de gasten!’ wordt hier deze extra service aangeboden.

2. Mondgeur beoordelaar

Heb jij een sterke maag? Word mondgeur beoordelaar! In deze functie onderzoek je of verschillende typen mondproducten (kauwgom, mondwater, tandpasta) hun beoogde effect hebben.

3. Hondenmondgeur beoordelaar

Lijkt een beetje op de vorige, alleen bepaal je hier of een bepaald dieet een (positief dan wel negatief) effect heeft op de mondgeur van een hond.

4. Eendenleider

Vervoer eenden veilig in en uit de vijvers van het hotel en controleer of ze gezond zijn.

5. Kauwgomverwijderaar

Onderzoek onderkanten van tafels en stoelen in bijvoorbeeld restaurants en op scholen op de aanwezigheid van kauwgom. Gebruik een schraper om het te verwijderen.

6. Hofleverancier bloedzuigers

Zorg ervoor dat deze vriendelijke insecten totaal verhongerd op de plek van bestemming aankomen: ziekenhuizen, waar ze zorgen voor de verwijdering van overtollig bloed op wonden.

7. Assistent messengooier

Riskeer je eigen leven door messen jouw kant op te laten gooien. Blijf er wel bij lachen; je bent onderdeel van de show!

8. Pollenverzamelaar

Klim de trap op om het stuifmeel van tientallen soorten bomen te verzamelen. Wel een voordeel: je helpt allergieën te bestrijden.

9. Zeemeermin

Kun jij je adem minimaal 2,5 minuut inhouden? En lijkt het je wel wat om in een groot aquarium een zeemeermin te spelen? Dan is deze baan wat voor jou!

10. Geur verminderende onderbroekenmaker

Sommige mensen hebben last van, nou ja, extra veel gassen daar beneden. Speciaal voor hen ontwerp jij onderbroeken die deze geuren kunnen reduceren.

Deze 10 rare studentenbanen zijn samengesteld door Werkstudent.nl. Kijk eens op hun website als je een leuke studentenbaan zoekt of op de Werk sectie op Mijnstudentenleven.nl