Studenten zorgverzekering

Hier lees je meer over het vinden van de goedkoopste zorgverzekering die het beste bij jou als student past. In Nederland ben je namelijk vanaf je 18e verplicht om een zelfstandige zorgverzekering af te sluiten. Je moet dit doen per de eerste dag van de daarop volgende maand. Daarvoor zat je bij je ouders of verzorgers op hun polis. Veel medische zorg is dan verzekerd, en dat scheelt je een hoop geld.

Sommige verzekeraars bieden voor studenten een speciale studentenzorgverzekering aan. Bij dit soort verzekeringen ben je goedkoper uit, maar ben je toch gedekt voor allerlei medische onkosten. Heb je, zoals de meeste studenten, een laag inkomen dan kun je Zorgtoeslag aanvragen; dan krijg je van de overheid geld terug voor de zorgpremie. Je kunt elk jaar van zorgverzekeraar wisselen, maar alleen in de periode half november tot 31 december.

Wijzigingen in 2022

Net als voorgaande jaren gaan er ook in 2022 verschillende zaken veranderen. Ten eerste stijgen de premies, met zo’n 3 tot 5 euro per maand. Maar de verschillen per verzekeraar zijn ook dit jaar weer groot dus het loont de moeite om ze te vergelijken. Verder is de collectieve korting die je kunt krijgen net zoals in 2021 gemaximeerd op 5%. De verwachting is dat de korting voor de collectieve zorgverzekering uiteindelijk zal verdwijnen. Dat komt omdat een gemiddelde collectieve zorgverzekering (met korting) vaak duurder is dan een gemiddelde individuele zorgverzekering (zonder korting).

Er is veel aan gedaan om anticonceptie vanaf 21 jaar aan de basisverzekering toe te voegen. Maar anticonceptie vanaf 21 jaar valt ook in 2022 niet onder het basispakket. 

Herstelzorg na corona in basispakket

De basisverzekering wordt tijdelijk uitgebreid met herstelzorg na corona. Door deze tijdelijke maatregel wordt herstelzorg bij ernstige coronaklachten vergoed. De uitbreiding van de basisverzekering geldt in ieder geval tot augustus 2022.

Aanvullende verzekering

De inhoud van de aanvullende zorgverzekeringen is de laatste jaren steeds beperkter geworden. Bijvoorbeeld als het gaat om de vergoeding van fysiotherapie, orthodontie en tandartskosten. Ook in 2022 wordt dat weer het geval. Veel aanvullende pakketten vergoeden minder of zijn in premie gestegen. 

Zorgtoeslag en eigen risico

De Zorgtoeslag voor de laagste inkomens is voor 2022 nog niet bekend maar gaat, omdat de premies stijgen, waarschijnlijk licht omhoog. Het verplichte eigen risico blijft weer hetzelfde: €385 per jaar. Verder zijn er wat wijzigingen in de basisverzekering, die verder niet zo relevant zijn voor studenten. Als je meer details wilt over de wijzigingen, hier is een handig overzicht.

Vergelijken en afsluiten

Keuzes bij een zorgverzekering

Een zorgverzekering kun je steeds meer op maat maken zodat het past bij jouw wensen en financiële mogelijkheden. Zoek je de goedkoopste, de meest uitgebreide of iets er tussen in? Wat kun je kiezen?

1) De basisverzekering

Alhoewel de inhoud van de basisverzekering (dus welke medische kosten vergoed worden) voor iedereen gelijk is, kun je wel voor verschillende vormen kiezen. Je hebt een naturapolis en een restitutiepolis.

  • Een naturapolis is goedkoper en houdt in dat je naar zorgverleners gaat waarmee de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Je hoeft dan niet zelf te betalen, dat regelt de zorgverlener direct met je verzekeraar. Ga je echter naar een zorgverlener waar je verzekeraar geen afspraken mee heeft, dan vergoedt je verzekeraar de kosten slechts gedeeltelijk.
  • Een restitutiepolis is meestal duurder en dan kun je helemaal zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Soms moet je dan eerst de rekening zelf betalen en zelf indienen bij je verzekeraar. Het bedrag krijg je dan terug
  • Je ziet steeds meer een derde, goedkopere variant: de budget-naturapolis of selectief polis. Goedkoper dan de naturapolis maar dan met minder keuze uit zorgverleners waar je naar toe kunt gaan.

Lees hier meer over de basisverzekering op MijnStudentenleven.

2) Vrijwillig eigen risico

Elk zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico. Daarnaast kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dit komt dan bovenop je verplichte eigen risico. Hiermee kun je je maandelijkse premie fors verlagen. Dit is alleen verstandig om te doen als je verwacht dat je geen tot heel weinig medische kosten zult maken. Meer over eigen risico.

3) Aanvullende zorgverzekering

Naast de verplichte basisverzekering kun je er voor kiezen om je voor aanvullende medische kosten te verzekeren. Zoals tandartskosten of extra fysiotherapie. Bedenk van te voren goed hoe groot de kans is dat je hiervan gebruik maakt en of de extra premie opweegt tegen het zelf betalen. Lees meer over aanvullende zorgverzekeringen.

Bestaat een studenten zorgverzekering?

Een studenten zorgverzekering is niet alleen een marketingterm, het bestaat wel degelijk. Er is door verzekeraars onderscheid gemaakt tussen studenten en andere zorgbehoevende mensen. Doorgaans hebben studenten namelijk weinig zorg nodig. Dit zorgt er dus voor dat de premie van de studenten zorgverzekeringen lager kunnen zijn dan de premies van andere zorgverzekeringen. Daarnaast zijn wij een erg interessante doelgroep voor verzekeraars. Aangezien mensen niet vaak van zorgverzekering veranderen, hebben verzekeraars goede klanten aan ons wanneer we eenmaal zijn ingeschreven. Aanvullende studenten zorgverzekeringen zijn ook speciaal voor studenten ingericht. Veel verzekeraars hebben ook de aanvullende studenten zorgverzekering goedkoop ingericht, omdat voor deze doelgroep de vereisten van een zorgverzekering een stuk lager zijn dan bij andere doelgroepen. Zo zijn bijvoorbeeld ouderenzorg en uitvoerige tandheelkundige zorg minder belangrijk voor de student, en is er dus geld op te besparen. De aanvullende verzekeringen verschillen van inhoud per verzekeraar, maar ook deze kunnen meerdere pakketten aanbieden. Hiermee kun je jouw verzekering op je eigen situatie afstemmen.

Studentenzorgverzekering vergelijken

De premie voor je aanvullende zorgverzekering kan erg verschillen. Het verschilt zowel sterk per pakket als per verzekeringsmaatschappij. Het is vanzelfsprekend dat een pakket met meer zorg ook een hogere premie heeft. Wel is het vaak zo dat je als student een lagere premie moet betalen dan een ouder persoon. Simpelweg omdat jongeren minder vaak zorg nodig hebben dan ouderen. De premie voor een aanvullende verzekering varieert van €3 per maand tot €50 per maand en verschillen sterk per verzekeraar. Voor een aanvullende zorgverzekering is de verzekeraar niet verplicht je aan te nemen, hij mag je weigeren. Het kan ook zijn dat ze je wel aannemen maar een hogere premie vragen. Het komt dan voor dat de zorgverzekeringsmaatschappij je naar je gezondheid vraagt op het moment dat je je bij hun wilt laten verzekeren. De ene verzekeraar zal je misschien wel aanvullend willen verzekeren, de ander niet. Het beleid hierin kan verschillen tussen de verzekeringsmaatschappijen.